Αξιοποίηση ανανεώσιμων πρώτων υλών από βιομηχανίες επεξεργασίας ζαχαροκάλαμου και σπόρων πλούσιων σε φυτικά έλαια μέσω μικροβιακών και ενζυμικών διεργασιών για την παραγωγή φουμαρικού οξέος, κηρών, βιολιπαντικών και ελαιοπηκτωμάτων

Περίληψη

Η παρούσα διδακτορική διατριβή εστίασε στην επεξεργασία πρώτων υλών της βιομηχανίας τροφίμων, όπως ακατέργαστη ζάχαρη, μελάσα, σογιάλευρο και παράπλευρα ρεύματα από την επεξεργασία εξευγενισμού των βρώσιμων ελαίων, στα πλαίσια ανάπτυξης καινοτόμων βιοδιυλιστηρίων. Ο στόχος ήταν η ανάπτυξη των κατάλληλων βιοδιεργασιών που θα οδηγήσουν στην παραγωγή νέων προϊόντων βιο-οικονομίας, με ευρεία εφαρμογή στη βιομηχανία τροφίμων. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε ποσοτικός προσδιορισμός της χημικής σύστασης των πρώτων υλών με σκοπό να προσδιοριστούν τα κυριότερα συστατικά αυτών, όπως ελεύθερα σάκχαρα, άζωτο, πρωτεΐνη, φαινολικά συστατικά, τέφρα, περιεκτικότητα σε νερό, ιχνοστοιχεία και διαιτητικές ίνες. Με βάση τη χημική σύσταση των πρώτων υλών επιλέχθηκαν οι κατάλληλες μέθοδοι επεξεργασίας και αξιοποίησης αυτών για την βιοτεχνολογική παραγωγή ενδιάμεσων προϊόντων, όπως μικροβιακά λιπίδια, και πρόσθετων και βιολειτουργικών συστατικών τροφίμων, όπως φουμαρικό οξύ και καροτενοειδή. Επίσης, στο τελικό ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

This PhD thesis focuses on the processing and valorization of food industry raw materials, including very high polarity (VHP) cane sugar, molasses, soybean cake, and renewable resources, such as fatty acid distillates derived from vegetable oil refining processes, towards the development of novel biorefinery concepts. The aim was the production of value-added bio-economy products, which can be applied in the food industry, through bioprocess development. The chemical composition of all raw materials was initially quantified, including soluble sugars, nitrogen, protein, phenolic compounds, ash, moisture content, trace minerals and fibers. Thereafter, the proper processing methods were developed for the biotechnological production of intermediate products, such as microbial oils, and food additives, such as fumaric acid and carotenoids. Additionally, fatty acid esters and oleogels, as novel bio-based products for the food industry, were produced in the last part of this thesis.Initially, ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/45523
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/45523
ND
45523
Εναλλακτικός τίτλος
Valorisation of renewable resources produced by sugarcane mills and oilseed processing industries via microbial and enzymatic processes for the production of fumaric acid, wax esters, biolubricants and oleogels
Συγγραφέας
Παπαδάκη, Αικατερίνη (Πατρώνυμο: Κωνσταντίνος)
Ημερομηνία
2018
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σχολή Τροφίμων Βιοτεχνολογίας και Ανάπτυξης. Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου. Εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων, Επεξεργασίας και Συντήρησης Γεωργικών Προϊόντων
Εξεταστική επιτροπή
Κουτίνας Απόστολος
Παπανικολάου Σεραφείμ
Κούκος Ιωάννης
Μαντάλα Ιωάννα
Freire Denise
Ευαγγελίου Βασιλική
Στοφόρος Νικόλαος
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΓεωεπιστήμες και Επιστήμες Περιβάλλοντος
Επιστήμες Μηχανικού και ΤεχνολογίαΠεριβαλλοντική Βιοτεχνολογία
Λέξεις-κλειδιά
Κυκλική οικονομία; Βιοδιυλιστήρια; Επεξεργασία τροφίμων και παραπροϊόντων; Βιοδιεργασίες; Βιοτεχνολογία; Zύμωση; Ένζυμα; Μικροβιακά λιπίδια; Καροτενοειδή; Πρόσθετα τροφίμων; Ελαιοπηκτές
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
200 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)