ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΧΥΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΩΝ

Περίληψη

ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗΘΗΚΕ Η ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΧΡΩΣΤΙΚΗΣ (ΚΑΡΟΤΙΝΟΕΙΔΗ), ΠΗΚΤΙΝΗΣΚΑΙ ΚΛΑΣΜΑΤΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΛΟΙΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΖΥΜΩΤΙΚΗΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΙΤΡΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΓΡΟ ΕΚΘΛΙΨΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΧΥΜΟΠΟΙΗΣΗΣ. ΜΕΛΕΤΗΘΗΚΕ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΕΚΧΥΛΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΧΡΩΣΤΙΚΗΣ. ΥΠΟ ΤΙΣ ΒΕΛΤΙΣΤΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΑΡΑΛΗΦΘΗΚΑΝ 8G ΧΡΩΣΤΙΚΗΣ/KG ΦΛΟΙΩΝ (ΣΕ ΞΗΡΗ ΒΑΣΗ), ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΝΤΑΝ > 86% ΤΩΝ ΚΑΡΟΤΙΝΟΕΙΔΩΝ ΤΟΥ ΦΛΟΙΟΥ. ΞΗΡΑΝΣΗ ΤΟΥ ΦΛΟΙΟΥ, ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΧΥΛΙΣΗ, ΕΠΕΔΡΑΣΕ ΑΡΝΗΤΙΚΑ, ΕΝΩ ΒΡΕΘΗΚΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΔΥΝΑΤΗ Η ΑΠ'ΕΥΘΕΙΑΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΗΣ ΧΡΩΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΠΟΛΙΚΟ ΕΚΧΥΛΙΣΤΙΚΟ ΜΕΣΟ (ΑΚΕΤΟΝΗ), ΑΝ ΠΡΟΗΓΗΘΟΥΝ ΥΔΑΤΙΚΕΣΕΚΠΛΥΣΕΙΣ. ΤΟ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑ ΤΩΝ ΦΛΟΙΩΝ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΗΣ ΧΡΩΣΤΙΚΗΣ, ΒΡΕΘΗΚΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΠΗΚΤΙΝΗΣ. ΤΟ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑ ΕΚΧΥΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΗΚΤΙΝΗΣ ΜΠΟΡΕΙ, ΕΠΙΣΗΣ, ΝΑ ΔΙΑΤΕΘΕΙ ΩΣ ΠΗΓΗ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΟ. ΤΟ ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΕΝΟ ΠΡΟΙΟΝ ΠΕΡΙΕΙΧΕ 84% (ΣΕ ΞΗΡΗ ΒΑΣΗ) ΟΛΙΚΕΣ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ, ΗΤΑΝ ΠΛΟΥΣΙΟ ΣΕ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ (ΚΥΡΙΩΣ CA, MG ΚΑΙ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

THE SUCCESSIVE EXTRACTION OF CAROTENOID PIGMENT, OF PECTIN AND OF DIETARY FIBREFRACTION FROM ORANGE PEEL WAS STUDIED, AS WELL AS THE FERMENTATION OF ORANGE PRESS LIQUOR FOR CITRIC ACID PRODUCTION. THE EFFECT OF EXTRACTION CONDITIONS ON THE PRODUCTION OF PIGMENT WAS STUDIED; UNDER OPTIMUM CONDITIONS 8G OF PIGMENT/KG OF PEEL (ON A DRY BASIS) WERE OBTAINED, CONTAINING > 86% OF THE PEEL CAROTENOIDS. DRYING OF THE PEEL, PRIOR TO EXTRACTION, LOWERED THE YIELD, WHILE IT WAS FOUND THAT THE PIGMENT COULD BE OBTAINED DIRECTLY FROM POLAR EXTRACTING MEDIA (ACETONE), PROVIDED THAT THE PEEL WAS WATER WASHED PRIOR TO EXTRACTION. THE RESIDUE OF THE PEEL, REMAINING AFTER PIGMENT EXTRACTION, PROVED TO BE A SUITABLE MATERIAL FOR PECTIN PRODUCTION. THE RESIDUE, AFTER PECTIN EXTRACTION, WASA GOOD SOURCE OF DIETARY FIBRE. AFTER REFINEMENT, THIS RESIDUE CONTAINED 84% (ON A DRY BASIS) TOTAL DIETARY FIBRE, WAS RICH IN MINERALS (ESPECIALLY CA, MG AND P) AND HAD REMARKABLE FUNCTIONAL PROPERTIES. THE ST ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/3436
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/3436
Εναλλακτικός τίτλος
UTILISATION OF ORANGE PROCESSING RESIDUES
Συγγραφέας
ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ-ΖΑΦΕΙΡΗΣ, ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
Ημερομηνία
1994
Ίδρυμα
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ). Τμήμα Χημικών Μηχανικών
Εξεταστική επιτροπή
ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ
ΤΖΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
ΩΡΑΙΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΜΑΚΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΚΕΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΒΑΛΚΑΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Επιστημονικό πεδίο
Μηχανική & Τεχνολογία
Επιστήμες Χημικού Μηχανικού
Λέξεις-κλειδιά
ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣΙΝΕΣ; Καροτινοειδή; Κιτρικό οξύ; Πηκτίνη; ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ; ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΧΥΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΩΝ
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά