Αντιοξειδωτική ικανότητα χυμών φρούτων του ελληνικού εμπορίου

Περίληψη

Οι ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία από τα φρούτα και τους χυμούς φρούτων έχουν μελετηθεί εκτενώς. Ωστόσο, σε αυτόν τον τομέα το επιστημονικό ενδιαφέρον είναι έντονο και συνεχώς αυξάνεται. Έχοντας ως σκοπό την αναζήτηση εξελιγμένων πληροφοριών σχετικά με την αντιοξειδωτική ικανότητα των χυμών φρούτων οι οποίοι καταναλώνονται στην Ελληνική αγορά, μετρήσαμε την ολική αντιοξειδωτική ικανότητα 41 "έτοιμων" χυμών φρούτων και 8 φρέσκων χυμών φρούτων (από άμεση εκχύμωση), χρησιμοποιώντας το ασκορβικό οξύ (Vitamin C) και το 6-υδροξυ-2,5,7,8-τετραμεθυλο-2-καρβοξυλικό οξύ (Trolox) ως πρότυπα για τις μεθόδους DPPH• και ABTS•+, αντίστοιχα. Επιπλέον, μετρήθηκαν το σύνολο των ολικών φαινολών και των ολικών φλαβονοειδών, όπως επίσης έγινε μέτρηση του χρώματος χρησιμοποιώντας το χρωμόμετρο CIELAB, καταγράφοντας τις χρωματικές παραμέτρους L*, a*, b* και υπολογίζοντας το Hue Angle και το Chroma. Η προμήθεια κάθε δείγματος φρούτου (πορτοκάλι, κόκκινο μήλο, ανανάς, κόκκινο και κίτρινο γκρέιπφρουτ, ρόδι, ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The beneficial health effects of fruits and fruit juices have been extensively studied; however, scientific interest in this area is avid and constantly growing. In order to obtain update information on the antioxidant function of commonly consumed fruit juices, we measured the total antioxidant capacity of 41 ready to drink (RTD) fruit juices and 8 fresh squeezed fruits, using ascorbic acid and 6-hydroxy-2,5,7,8-tetramethylchroman-2-carboxylic acid (Trolox) as standards for the DPPH• and ABTS•+ assay, respectively. Additionally, total phenolics and flavonoids were measured and colour was recorded using the CIELAB uniform colour space, and L*a*b* values, hue angle and chroma. Each sample of fruit (orange, red apple, pineapple, red and yellow grapefruit, pomegranate, peach and lemon), purchased from Greek supermarkets, was analysed in duplicate. Moreover, the fruit juices were distinguished in name brand (NB) juices and private label (PL) juices. Our results indicate a strong antioxidan ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/40684
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/40684
ND
40684
Εναλλακτικός τίτλος
Antioxidant capacity of fruit juices available in the greek market
Συγγραφέας
Αναγνωστοπούλου, Δέσποινα (Πατρώνυμο: Νικόλαος)
Ημερομηνία
2017
Ίδρυμα
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Ιατρικής. Τομέας Μορφολειτουργικός. Εργαστήριο Φαρμακολογίας
Εξεταστική επιτροπή
Πάντος Κωνσταντίνος
Βρυώνη Γεωργία
Καψιμάλη-Βαϊοπούλου Βιολέττα
Τυλιγάδα Αικατερίνη
Δάλλα Χριστίνα
Μουρούζης Ιορδάνης
Τραφαλής Δημήτριος
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΕπιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά
Αντιοξειδωτική ικανότητα; Χυμοί φρούτων; Φαινόλες; Φλαβονοειδή
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
133 σ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)