Μελέτη βιολογικών ιδιοτήτων εκχυλισμάτων απο διάφορες ποικιλίες ψυχανθών

Περίληψη

Τα τελευταία χρόνια, ένας μεγάλος αριθμός ερευνών έχει προσανατολιστεί στην ανάπτυξη χημειοπροστατευτικών παραγόντων που προέρχονται από τρόφιμα της καθημερινής διατροφής. Τα ψυχανθή και ιδιαίτερα οι καρποί τους, τα όσπρια, που κατέχουν κυρίαρχη θέση στη διατροφή σε όλο τον κόσμο, θεωρείται ότι σχετίζονται με ευεργετικές επιδράσεις σε χρόνιες παθήσεις όπως διάφορες μορφές καρκίνου (π.χ. εντέρου, μαστού, προστάτη), καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη. Εκτός από την υψηλή περιεκτι
Μελέτη βιολογικών ιδιοτήτων εκχυλισμάτων απο διάφορες ποικιλίες ψυχανθών

Περίληψη

Τα τελευταία χρόνια, ένας μεγάλος αριθμός ερευνών έχει προσανατολιστεί στην ανάπτυξη χημειοπροστατευτικών παραγόντων που προέρχονται από τρόφιμα της καθημερινής διατροφής. Τα ψυχανθή και ιδιαίτερα οι καρποί τους, τα όσπρια, που κατέχουν κυρίαρχη θέση στη διατροφή σε όλο τον κόσμο, θεωρείται ότι σχετίζονται με ευεργετικές επιδράσεις σε χρόνιες παθήσεις όπως διάφορες μορφές καρκίνου (π.χ. εντέρου, μαστού, προστάτη), καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη. Εκτός από την υψηλή περιεκτιεκχύλισμα των υπέργειων τμημάτων του φυτού Lathyrus laxiflorus subsp. laxiflorus επιλέχθηκε για τη μελέτη των χημειοπροστατευτικών του ιδιοτήτων σε καρκινικά και φυσιολογικά κύτταρα. Από τα αποτελέσματα παρατηρήθηκε ότι τα εκχυλίσματα εμφανίζουν χημειοπροστατευτικές ιδιότητες και στα κυτταρικά συστήματα που εξετάστηκαν. Ωστόσο, πρέπει να υπάρχει προσοχή στον προσδιορισμό των δραστικών και μη κυτταροτοξικών συγκεντρώσεων των βιοδραστικών φυτικών εκχυλισμάτων, καθώς μετά από κάποια συγκέντρωση τα βιοδραστικά συστατικά τους μπορεί να δρουν προοξειδωτικά και να είναι τοξικά για τα κύτταρα. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι το εκχύλισμα του φυτού Lathyrus laxiflorus subsp. laxiflorus σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 50 μg/mL παρουσίασε προοξειδωτικές ιδιότητες. Η παρούσα μελέτη προτείνει τη χρησιμοποίηση των εκχυλισμάτων ψυχανθών ως πηγή χημειοπροστατευτικών παραγόντων και ως υποψήφια συμπληρωματικά στοιχεία σε βιολειτουργικά τρόφιμα ιδιαίτερα για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Ακόμη, προτείνει το φυτό Lathyrus laxiflorus subsp. laxiflorus (άγριο είδος λαθουριού) ως τη σημαντικότερη πηγή χημειοπροστατευτικών παραγόντων. Οι παρατηρούμενες ιδιότητές του καθιστούν την in vivo μελέτη των χημειοπροστατευτικών ιδιοτήτων των εκχυλισμάτων ενδιαφέρουσα.
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/19726
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/19726
ND
19726
Εναλλακτικός τίτλος
Study of the biological prpertiew of plant extracts derived from various legume varieties
Συγγραφέας
Σπανού, Χρυσούλα
Ημερομηνία
2010
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας
Εξεταστική επιτροπή
Κουρέτας Δημήτριος
Μαμούρης Ζήσης
Κομιώτης Δημήτριος
Χαρουτουνιάν Σέρκος
Λεωνίδας Δημήτριος
Λιαδάκη Καλλιόπη
Ασπροδίνη Ευτυχία
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική και Επιστήμες Υγείας
Βασική Ιατρική
Λέξεις-κλειδιά
Φυτικά εκχυλίσματα; Ψυχανθή; Αντιοξειδωτικά; Χημειοπροστασία; Πολυφαινολικές ενώσεις
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
xxiv, 240 σ., εικ., ευρ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)