Παραγωγή ενέργειας από υγρά απόβλητα τυροκομείων

Περίληψη

Τα απόβλητα των τυροκομείων περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις οργανικού ρυπαντικού φορτίου και ως εκ τούτου θα μπορούσαν, ιδανικά, να αξιοποιηθούν για την παραγωγή μεθανίου μέσω αναερόβιας χώνευσης. Ωστόσο, οι κλασικές τεχνικές αναερόβιας χώνευσης, μέχρι σήμερα, αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές. Αυτό μπορεί κυρίως να αποδοθεί στις υψηλές συγκεντρώσεις των λιπών που περιέχονται στα απόβλητα αυτά καθώς και στη περιεκτικότητά τους σε λακτόζη και ασβέστιο τα οποία δρουν παρεμποδιστικά στην ανάπτυξη της κοκκώδους λάσπης λόγω μηχανισμών δυσμενούς παρεμβολής τους στην ανταλλαγή ύλης και ενέργειας του οικοσυστήματος των κόκκων.Στην εργασία αυτή αποδείχθηκε ότι η προεπεξεργασία των αποβλήτων με οξειδωτικές διαδικασίες Fenton είναι αποφασιστικής σημασίας για την απορρύπανσή τους αλλά και την ενεργειακή αξιοποίησή τους με διαδικασία αναερόβιας χώνευσης σε αντιδραστήρα τύπου UASB. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η χημική οξείδωση καθιστά το απόβλητο πιο βιοαποδομήσιμο για την αναερόβια χώνευση. Επί πλέο ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Wastewaters from cheese making facilities contain high concentrations of organic load and therefore they could, ideally, be utilized in order to produce methane through anaerobic digestion. However, standard anaerobic digestion techniques have been proved so far to be ineffective. This can mainly be attributed to the high concentrations of fats that this type of wastewater contains, as well as its content in lactose and calcium, which have a disruptive effect to the development of granular sludge, due to mechanisms of adverse inhibition to the exchange of matter and energy of the granules' ecosystem.In this dissertation it is being proved that the pretreatment of the wastewater using Fenton processes is determinative for their mineralization as well as their energy utilization using anaerobic digestion in a UASB digester. This occurs as the chemical oxidation increases the biodegradability of the wastewater. Moreover, the presence of iron and sulphates that remain after the oxidation ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/29457
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/29457
ND
29457
Εναλλακτικός τίτλος
Energy production from wastewaters of cheese making factories
Συγγραφέας
Τσίμας, Εμμανουήλ του Σταμάτιος
Ημερομηνία
2012
Ίδρυμα
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ). Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών. Εργαστήριο Οργανικής Χημικής Τεχνολογίας
Εξεταστική επιτροπή
Βλυσίδης Απόστολος
Ανδρεόπουλος Ανδρέας
Γρηγοροπούλου Ελένη
Κέκος Δημήτριος
Κούκιος Εμμανουήλ
Λοϊζίδου – Μαλάμη Μαρία
Μουτσάτσου Αγγελική
Επιστημονικό πεδίο
Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογία
Επιστήμη Μηχανολόγου Μηχανικού
Λέξεις-κλειδιά
Υγρά απόβλητα τυροκομείων; Απόβλητα ορρού γάλακτος; Παραγοντικό πείραμα; Χημική οξείδωση Fenton; Αναερόβια χώνευση; Αντιδραστήρες UASB; ΛΙΠΗ ΚΑΙ ΕΛΑΙΑ
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
xxvii, 319 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)