Ζυμωτική ικανότητα ξηρανθεισών με θέρμανση ζυμών που ζυμώνουν τη λακτόζη

Περίληψη

Στόχος της παρούσας διδακτορικής διατριβής είναι η αξιοποίηση ενός αποβλήτου της βιομηχανίας τροφίμων όπως είναι το τυρόγαλα και παράλληλα η μελέτη της θερμικής ξήρανσης ως μεθόδου συντήρησης των μικροοργανισμών και η παραγωγή ξηρών αρχικών καλλιεργειών. Στο πρώτο μέρος της διατριβής παρουσιάζονται όλες οι πληροφορίες που προκύπτουν από την πρόσφατη και παλαιότερη βιβλιογραφία και αφορούν : μεθόδους συντήρησης των μικροοργανισμών, πληροφορίες για τους μικροοργανισμούς που ζυμώνουν τη λακτόζη, τεχνολογία και μεθόδους ακινητοποίησης μικροοργανισμών, δεδομένα σχετικά με το τυρόγαλα αλλά και τη λακτόζη. Στο δεύτερο μέρος αναφέρονται οι μέθοδοι και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την πραγματοποίηση των πειραμάτων ενώ στο τρίτο μέρος παρουσιάζονται τα αποτελέσματα και η συζήτηση αυτών. Έτσι μελετήθηκε η επίδραση της θερμικής ξήρανσης στη ζυμωτική ικανότητα του kefir και του K. marxianus τόσο σε ελεύθερα κύτταρα όσο και σε ακινητοποιημένα σε απολιγνινοποιημένα κυτταρινούχ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The aim of the present thesis was the valorisation of whey, a major waste of the food industry. Another objective of the thesis was the study of simple thermal drying techniques as preservation methods of microorganisms fermenting lactose and the production of dried starter cultures with potential for commercialisation. In the first section of the thesis, a literature review provides: General information on whey and lactose Lactose fermenting microorganisms Preservation methods for microorganisms Cell immobilization methods and technologies for food production In the second section, the materials and methods used in the present thesis are presented. Finally, in the third section, the results are presented and thoroughly discussed. Specifically, thermal drying of kefir and Kluyveromyces marxianus, free and immobilized cells on delignified cellulosic material (DCM) and gluten pellets, were studied. Three different thermal drying methods (convective drying, drying unde ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/28045
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/28045
ND
28045
Εναλλακτικός τίτλος
Fermentation efficiency of thermally dried yeasts which ferment lactose
Συγγραφέας
Παπαποστόλου, Χαρίλαος (Πατρώνυμο: Σταύρος)
Ημερομηνία
2011
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Πατρών. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Κανελλάκη Μαρία
Κοντομηνάς Μιχαήλ
Κουτίνας Αθανάσιος
Κωμαΐτης Μιχαήλ
Μπερζιτζόγλου Ευγενία
Μπεκατώρου Αργυρώ
Ψαριανός Κωνσταντίνος
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές Επιστήμες
Χημεία
Λέξεις-κλειδιά
Αλλοθερμική ξήρανση; Ζύμωση; Ακινητοποίηση; Λακτόζη; Τυρόγαλα
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
vii, 208 σ., εικ., πιν., σχημ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)