Ο ρόλος διατροφικών παραγόντων σε καρδιαγγειακές ασθένειες

Περίληψη

Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον των επιστημόνων έχει επικεντρωθεί στη θετική επίδραση του οίνου στις καρδιαγγειακές παθήσεις. Πριν από 28 χρόνια ο St. Legar και οι συνεργάτες του έδωσαν για πρώτη φορά προσοχή στην αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ερυθρού οίνου και της θνησιμότητας από καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια. Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η εξέταση της διαφοροποιημένης ή μη επίδρασης του οίνου με διαφορετικό φαινολικό περιεχόμενο και διαφορετική ικανότητα δέσμευσης ελεύθερων ριζών επιδρά διαφορετικά στους καρδιαγγειακούς δείκτες των μετεφραγματικών στηθαγχικών και διαβητικών ασθενών. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε 3 κατηγορίες και κατανάλωναν 250ml ημερησίως ξινόμαυρο, αγιωργίτικο ή απείχαν από την κατανάλωση αντίστοιχα. Μετά την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, τα λιπίδια και η ομοκυστεϊνη όλων των κατηγοριών των ασθενών βρέθηκαν πολύ βελτιωμένοι συγκριτικά με αυτούς που απείχαν από την κατανάλωση αλκοόλ, χωρίς να υπάρχουν διαφορετικά αποτελέσματα μεταξύ των ασθενώ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The last decades the interest of scientists has been focused in the beneficial effect of red wine in cardiovascular diseases. 28 years ago Legar and colleagues to the inverse relationship between red wine consumption and mortality of coronary artery disease. In this study we separated our patients in three groups. The 1st group has post-infracted patients, the 2nd had angina patients and the 3rd one had diabetic patients, including both men and women. After a biochemical screening of these patients we administrated them for three month a daily portion of 250ml red wine during meal. We had already examined all the chemical parameters of the wines (Greek wines called Xinomavro and Agiorgetico). After the monthly administration of red wine we determined parameters as total cholesterol, HDL cholesterol triglycerides, LDL cholesterol, glucose, CRP and homocysteine. As result of the research found very significant and interest conclusions. We had interest improving results in HDL, LDL, T cho ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/23531
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/23531
ND
23531
Εναλλακτικός τίτλος
The role of nutritional factors in cardiovascular diseases
Συγγραφέας
Ζησάκη, Αικατερίνη (Πατρώνυμο: Κωνσταντίνος)
Ημερομηνία
2007
Ίδρυμα
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Ιατρικής. Τομέας Βασικών Ιατρικών Επιστημών. Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Κουτσιλιέρης Μιχαήλ
Μπράμης Ιωάννης
Παπαβασιλείου Αθανάσιος
Λεκάκης Ιωάννης
Αλικαρίδης Φιλάρετος
Παπαπαναγιώτου Αγγελική
Πιπέρη Χριστίνα
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΒασική Ιατρική
Λέξεις-κλειδιά
Οίνος, Ερυθρός; Καρδιαγγειακές παθήσεις; Διατροφικοί παράγοντες
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
236 σ., εικ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)