ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΙΝΙΚΗΣ ΜΑΖΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΦΡΙΔΙ (TRACHURUS TRACHURUS)

Περίληψη

ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ ΗΤΑΝ Η ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΩΤΕΙΝΙΚΗΣ ΜΑΖΑΣ (SURIMI) ΜΕ ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ ΤΗ ΣΑΡΚΑ ΤΟΥ ΣΑΦΡΙΔΙΟΥ (TRACHURUS TRACHURUS) ΑΚΟΜΑ, ΗΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑΨΥΞΕΩΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΑΥΤΟΥ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ ΚΡΥΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ, Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΝΕΩΝ ΕΙΔΩΝ ΙΧΘΥΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ ΤΑ ΕΞΗΣ: 1) Η ΣΑΡΚΑ ΤΟΥ ΣΑΦΡΙΔΙΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΩΤΕΙΝΙΚΗΣ ΜΑΖΑΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ, 2) Η ΠΡΩΤΕΙΝΙΚΗ ΜΑΖΑ ΤΟΥ ΣΑΦΡΙΔΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΚΡΥΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΨΥΧΘΕΙ (-45 C) ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕ ΑΡΙΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΠΟ ΚΕΝΟ ΓΙΑ 3 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ 3) Η ΠΡΩΤΕΙΝΙΚΗ ΜΑΖΑ ΤΟΥ ΣΑΦΡΙΔΙΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΙΧΘΥΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ ΟΠΩΣ ΙΧΘΥΟΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ΔΙΑΙΤΗΣ ΜΕ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΑΛΛΑΝΤΙΚΩΝ ΦΡΑΓΚΡΟΥΡΤΗΣ, ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ "KAMABOKO" ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΙΧΘΥΟΣΑΛΑΤΑ "KAMABOKO" ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ.

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

THE AIM OF THIS STUDY WAS THE DEVELOPMENT OF A METHOD OF MANUFACTURING "SURIMI"FROM HORSE-MACKEREL FLESH; ALSO THE FEASABILITY OF STORAGE UNDER FREEZING CONDITIONS OF HORSE- MACKEREL SURIMI BY USING TWO DIFFERENT COMBINATIONS OF CRYOPROTECTIVE SUBSTANCES AND FINALLY, THE AIM TO PRODUCE CERTAIN NEW KINDS OF FISH PRODUCTS BASED UPON HORSE-MACKEREL SURIMI. THE OBTAINED RESULTS SHOWED THAT: 1) THE HORSE-MACKEREL FLESH CAN BE USED FOR THE PRODUCTION OF HIGH QUALITY SURIMI. 2) THE HORSE- MACKEREL SURIMI CAN BE EASILY FROZEN AND STORED IN VACUUM AT -45 C FOR A MINIMUM PERIOD OF 3 MONTHS WITHOUT LOSING ITS HIGH QUALITY CHARACTERISTICS AND 3) THE HORSE-MACKEREL SURIMI CAN BE SUCCESSFULLY USED FOR THE PRODUCTION OF CERTAIN NEW KINDS OF FISH PRODUCTS SUCH AS FRANKFURTER ANALOGS FISH SAUSAGES, CANNED WITH VEGETABLES AND FISH SALAD "KAMABOKO" WITH VEGETABLES.
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/2333
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/2333
ND
2333
Εναλλακτικός τίτλος
PRODUCTION OF SURIMI AND SURIMI BASED PRODUCTS FROM HORSE-MACKEREL FLESH
Συγγραφέας
ΣΟΥΛΤΟΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ημερομηνία
1992
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών. Τμήμα Κτηνιατρικής
Εξεταστική επιτροπή
ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
ΚΑΡΑΙΩΑΝΝΟΓΛΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ
ΒΑΡΕΛΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΚΟΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ-ΡΩΜΥΛΟΣ
ΑΜΒΡΟΣΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Κτηνιατρική
Λέξεις-κλειδιά
Κατάψυξη; ΝΕΑ ΙΧΘΥΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ; Ποιότητα; ΠΡΩΤΕΙΝΙΚΗ ΜΑΖΑ "SURIMI"; ΣΑΦΡΙΔΙ; Συντήρηση
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά