Βιοτεχνολογική παραγωγή και μελέτη των λιπιδίων του ζυγομύκητα Cunninghamella echinulata καλλιεργούμενου πάνω σε παραπροϊόντα της βιομηχανίας τομάτας

Περίληψη

Στην παρούσα διδακτορική διατριβή μελετήθηκε η κινητική βιοσύνθεσης και ο φυσιολογικός ρόλος των λιπιδίων του ελαιογόνου Ζυγομύκητα Cunninghamella echinulata κατά τη διάρκεια της αύξησής του σε υποστρώματα με βάση παραπροϊόντα της βιομηχανίας της τομάτας. Κατά τις φάσεις της κυτταρικής αύξησης και της λιπογένεσης ο C.echinulata βιοσυνθέτει κυρίως τριγλυκερίδια και δευτερευόντως γλυκολιπίδια/σφιγγολιπίδια (μονο- και δι-γλυκοζυλιωμένα διγλυκερίδια) και φωσφολιπίδια (φωσφατιδυλο-χολίνη, φωσφατιδυλο-αιθανολαμίνη κ.ά.). Κατά τη διάρκεια της αύξησης το γ-λινολενικό οξύ (GLA) διακινείται απ' τα πολικά λιπίδια προς τα τριγλυκερίδια. Ειδικότερα, η μεγαλύτερη ποσότητα του GLA διακινείται απ' τα διγλυκοζυλιωμένα διγλυκερίδια και τη φωσφατιδυλο-χολίνη. Τα σάκχαρα που συμμετέχουν στις δομές των γλυκολιπιδίων και σφιγγολιπιδίων είναι η γλυκόζη και η γαλακτόζη και σε μικρότερα ποσοστά η ραμνόζη, η μαννόζη και η αραβινόζη. Μάλιστα, η περιεκτικότητα των γλυκολιπιδίων και σφιγγολιπιδίων σε γλυκόζη αυξάν ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

In this thesis the kinetics of biosynthesis of lipids and their physiological role in the oleaginous Zygomycete Cunninghamella echinulata was studied during growth on media based on tomato by-products. During active growth and lipogenesis C. echinulata typically synthesizes triglycerides and lesser amounts of glycolipids plus sphingolipids (mono- and di-glycosylated diglycerides) and phospholipids (phosphatidyl-choline and phosphatidyl-ethanolamine etc). During growth gamma-linolenic acid (GLA) is transported from polar lipids to triglycerides. In fact, diglycosylated diglycerides followed by phosphatidyl-choline are the main sources of GLA. The major sugars of the glycolipids plus sphingolipids fraction are glucose and galactose, whereas rhamnose, mannose and arabinose are found in lesser percentages. The percentage proportion of glucose increases during growth. Ergosterol is the major sterol of C. echinulata (the rate of its synthesis increases during growth), while ergosta-5,7,9(11) ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/21653
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/21653
ND
21653
Εναλλακτικός τίτλος
Biotechnological production and study of the lipids of the zygomycete Cunninghamella echinulata cultivated on the by-products of the tomato industry
Συγγραφέας
Φάκας, Στυλιανός (Πατρώνυμο: Θωμάς)
Ημερομηνία
2007
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων. Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Γαλιώτου Μαρία
Κωμαΐτης Μιχαήλ
Αγγελής Γεώργιος
Ρούκας Τριαντάφυλλος
Κολίσης Φραγκίσκος
Κέκος Δημήτρης
Παπανικολάου Σεραφείμ
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΓεωπονική Βιοτεχνολογία
Λέξεις-κλειδιά
Βιοτεχνολογία; Αξιοποίηση γεωργο-βιομηχανικών παραπροϊόντων; Παραπροϊόντα τομάτας; Βιομηχανική γλυκερόλη; Μικροβιακά λιπίδια; Γ-λινολενικό οξύ
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
140 σ., εικ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)