Παραγωγή προϊόντων αλκοολικής ζύμωσης με χρήση ακινητοποιημένων ζυμομυκήτων

Περίληψη

Στην παρούσα διατριβή πραγματοποιήθηκαν αλκοολικές ζυμώσεις με ζυμομύκητες ακινητοποιημένους σε σφαιρίδια αλγινικού ασβεστίου μονής και διπλής στιβάδας επικαλυμμένα με χιτοζάνη. Στο πρώτο μέρος της εργασίας αυτής, έγιναν πειράματα με σκοπό τον καθορισμό των ευνοϊκότερων συνθηκών κατασκευής των σφαιριδίων διπλής στιβάδας αλγινικού - χιτοζάνης. Οι κυριότερες πειραματικές παράμετροι κατασκευής των σφαιριδίων που μελετήθηκαν ήταν η σύσταση της εσωτερικής και της εξωτερικής στιβάδας, η συγκέντρωση της χιτοζάνης στο διάλυμα επικάλυψης, ο απαραίτητος χρόνος παραμονής στο διάλυμα αυτό και η αρχική συγκέντρωση των ζυμομυκήτων στην εσωτερική στοιβάδα των σφαιριδίων, επιπλέον μελετήθηκε και η διαδικασία κατασκευής των σφαιριδίων αυτών. Κατά την πραγματοποίηση αλκοολικών ζυμώσεων με τους ακινητοποιημένους ζυμομύκητες στα σφαιρίδια αυτά, μελετήθηκε η επίδραση των παραπάνω παραμέτρων τόσο στη συμπεριφορά των σφαιρίδιων, όσο και στη συμπεριφορά των ζυμομυκήτων. Η επικάλυψη των σφαιριδίων με χιτ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

In this work yeast cells were entrapped in single or double layer calcium alginate beads coated with chitosan. These beads were used for the alcoholic fermentation of carbohydrates. In the first part of this work it was attempted to define the optimal conditions for the construction of the double layer alginate - chitosan beads. Several construction parameters of these beads were studied. These parameters included the composition of the inner and the outer layer, the concentration of chitosan in the coating solution, the period of time that these beads should be left in the coating solution and the initial cell loading in the inner layer of the beads. In addition the procedure for the construction of the beads was taken in consideration. The influence of the above parameters on the behaviour of the beads and the behaviour of the entrapped yeast cells during fermentations was studied. As a result of the coating the calcium alginate beads with chitosan was the increase of their mec ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/18568
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/18568
Εναλλακτικός τίτλος
Alcoholic fermentation products with the use of immobilized yeast cells
Συγγραφέας
Δριχούτης, Παναγιώτης
Ημερομηνία
2007
Ίδρυμα
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Χατζηχρηστίδης Νικόλαος
Νεραντζής Ηλίας
Λιούνη Μαρία
Νικολέλης Δημήτριος
Σιάκαλη Αικατερίνη
Παπαδογιαννάκης Γεώργιος
Ιατρού Ερμόλαος
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές Επιστήμες
Χημεία
Λέξεις-κλειδιά
Ακινητοποίηση ζυμομυκήτων; Αλκοολική ζύμωση; Αλγινικό ασβέστιο; Χιτοζάνη; Συνεχή ζύμωση; Σφαιρίδια διπλής στιβάδας; Παραγωγή οίνου; Βιοαντιδραστήρας στήλης
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
177 σ., εικ.