Διαταραχές του ενδοθηλίου κατά τη μεταγευματική λιπαιμία

Περίληψη

Σε αντίθεση με την κατάσταση νηστείας, οι επιδράσεις των λιπιδίων πλάσματος κατά τη διάρκεια της μεταγευματικής φάσης δεν έχουν επαρκώς μελετηθεί. Τα υπάρχοντα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η σύνθεση των μεταγευματικών λιπιδίων μπορεί να έχουν είτε αθηρογόνες ή αντιαθηρογόνες ιδιότητες. Παρόλα αυτά οι υποκείμενοι παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί δεν έχουν σαφώς καθοριστεί , παρότι η ανάμιξη της ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας έχει ως ένα βαθμό ενοχοποιηθεί. Στόχοι: στη μελέτη αυτή ερευνήσαμε το οξύ μεταγευματικό αποτέλεσμα τριών διαφορετικών μορφών λίπους (κορεσμένο, μονοακόρεστο, πολυακόρεστο) και του κόκκινου κρασιού στην ενδοθηλιακή λειτουργία υγιών εθελοντών Μέθοδοι: χορήγήσαμε 4 γεύματα των 1000 θερμίδων έκαστο που περιείχαν 50 γραμμάρια λίπους το καθένα, σε 21 υγιείς νορμολιπαιμικούς εθελοντές . Τα τρία γεύματα περιείχαν διαφορετικές μορφές λίπους: κίτρινο τυρί (κορεσμένο λίπος), ελαιόλαδο (μονοακόρεστο λίπος) και μαργαρίνη (πολυακόρεστο λίπος). Το τέταρτο γεύμα περιείχε την ίδια ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

: In contrast to the fasting state, the cardiovascular effects of plasma lipids during postprandial phase have not been extensively studied. Existing evidence suggests that postprandial lipid composition might have either atherogenic or anti-atherogenic properties. However, the underlying pathophysiologic mechanisms have not been clearly defined although some involvement of endothelial dysfunction has been implicated. OBJECTIVES: This study investigated the acute postprandial effect of three different types of fat (saturated, monounsaturated, polyunsaturated) and of red wine upon endothelial function of healthy subjects. METHODS: We fed 21 healthy, normolipidemic subjects four meals containing 1000 kcal and 50 g fat each. Three meals contained different fat sources: yellow cheese (saturated fat), olive oil (monounsaturated fat) and margarine (polyunsaturated fat). The fourth meal contained the same amount of saturated fat as the first one together with 250 cc of red wine. W ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/18465
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/18465
Εναλλακτικός τίτλος
The effect of postprandial lipaemia upon endothelial function
Συγγραφέας
Μαρούσης, Παναγιώτης
Ημερομηνία
2007
Ίδρυμα
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Ιατρικής. Τομέας Υγείας Μητέρας και Παιδιού. Κλινική Θεραπευτική Περιφερειακού Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
Εξεταστική επιτροπή
Σταματελόπουλος Σταμάτιος
Στεφανάδης Χριστόδουλος
Δημόπουλος Αμ.
Λεκάκης Ιωάννης
Πίτσαβος Χρήστος
Ζακόπουλος Νικόλαος
Φιλιππάτος Γεράσιμος
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική & Επιστήμες Υγείας
Κλινική Ιατρική
Λέξεις-κλειδιά
Ενδοθήλιο; Μεταγευματική λιπιδαιμία; Ενδοθηλιακή δυσλειτουργία
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
168 σ., εικ.