Επίδραση των πεπτιδίων του γάλακτος στο ανοσολογικό σύστημα του χοίρου

Περίληψη

Η επίδραση των πεπτιδίων του γάλακτος σε κρίσιμες παραμέτρους του ανοσολογικού συστήματος απογαλακτισμένων χοιριδίων μελετήθηκε με τρία ανεξάρτητα πειράματα χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό in vitro και in vivo μεθοδολογιών. Στο πρώτο πείραμα μελετήθηκε in vitro η επίδραση δυο συνθετικών πεπτιδίων του γάλακτος, του τριπεπτιδίου Lys-Lys-Tyr (LLY) και του εξαπεπτιδίου Pro-Gly-Pro-Ile-Pro-Asn (PGPIPN), που αντιστοιχούν στα τμήματα 191-193 και 63-68 της βόειας β-καζεΐνης αντίστοιχα, στο σύστημα του ενεργοποιητή του πλασμινογόνου τύπου ουροκινάσης (ΕΠ-Ο) και την παραγωγή ανιόντων υπεροξειδίου του υδρογόνου (ΑΥ) από φαγοκύτταρα που αποκτήθηκαν από το αίμα απογαλακτισμένων χοιριδίων, για μια περίοδο 6 εβδομάδων μετά τον απογαλακτισμό. Μελετήθηκε, ακόμη, η επίδραση των δυο παραπάνω πεπτιδίων στην παρουσία των πρωτεϊνών του Μείζονος Συστήματος Ιστικής Συμβατότητας τάξεως ΙΙ (ΜΣΙΣ τάξεως ΙΙ) σε μακροφάγα που αποκτήθηκαν από το αίμα απογαλακτισμένων χοιριδίων την ίδια χρονική περίοδο. Από τα αποτελέ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The effect of milk peptides on several critical parameters of the immune system of weaned piglets was studied in three independent experiments, using a combination of in vitro and in vivo methodologies. In the first experiment, we examined the in vitro effect of two synthetic peptides on several functional properties of phagocytes obtained from the systemic circulation of weaned piglets. The two peptides utilized were the tripeptide LLY which corresponds to residues 191-193 of bovine β-casein and the hexapeptide PGPIPN which corresponds to residues 63-68 of bovine β-casein. The effectiveness of these synthetic peptides on the enzymatic system of urokinase plasminogen activator and its receptor (u-PA/u-PAR), the superoxide anion (SA) production as well as the expression of major histocompatability complex (MHC) class II antigens was studied. In this model system, phagocytes were obtained at weaning which is considered a period of immaturity of the immune system and 4 weeks later when th ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/17227
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/17227
Εναλλακτικός τίτλος
Effect of milk peptides on the immune system of the pig
Συγγραφέας
Χρονοπούλου, Ρουμπίνη Παναγιώτης
Ημερομηνία
2008
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τμήμα Επιστήμης Ζωϊκής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών. Εργαστήριο Φυσιολογίας Θρέψεως και Διατροφής
Εξεταστική επιτροπή
Πολίτης Ιωάννης
Φεγγερός Κωνσταντίνος
Ξυλούρη Ευτυχία
Ζέρβας Γεώργιος
Ρογδάκης Εμμανουήλ
Παπουτσόγλου Σωφρόνιος
Καψοκέφαλου Μαρία
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Επιστήμες Ζωικής Παραγωγής
Λέξεις-κλειδιά
Πεπτίδια γάλακτος; Πεπτίδια; Ανοσολογικό σύστημα; Απογαλακτισθέντα χοιρίδια; Φαγοκύτταρα; Πρωτεϊνική κινάση Α; Πρωτεΐνη ανταλλαγής-1 άμεσα ενεργοποιημένη απο το cAMP
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
166 σ., εικ.