Φυσιολογικοί, τεχνολογικοί και προβιοτικοί χαρακτήρες ζυμών που απομονώθηκαν από κόπρανα βρεφών και παραδοσιακό τυρί φέτα

Περίληψη

Οι ζύμες συνιστούν μια ομάδα μικροοργανισμών ιδιαίτερα σημαντική για τη Βιομηχανία των τροφίμων. Είναι μονοκύτταροι μύκητες, και διακρίνονται, εδώ και πολλά χρόνια, για τις ζυμωτικές τους ικανότητες. Χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αιθα-νόλης και διοξειδίου του άνθρακα (μπύρα, κρασί, προϊόντα απόσταξης και ψω-μί). Σήμερα εξετάζεται η δυνατότητα αξιοποίησης των ζυμών για την παραγωγή τροφίμων με βελτιωμένη θρεπτική αξία και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά κα-θώς επίσης και με ευεργετικές επιδράσεις για την υγεία του ανθρώπου. Τα τελευταία χρόνια οι ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία του ανθρώ-που ενός τροφίμου στο οποίο έχουν προστεθεί ζωντανοί μικροοργανισμοί απο-τελούν αντικείμενο επισταμένης έρευνας. Οι συγκεκριμένοι μικροοργανισμοί σύμφωνα με τους οργανισμούς FAO-WHO χαρακτηρίζονται ως προβιοτικά και ορίζονται ως "ζωντανοί μικροοργανισμοί οι οποίοι όταν χορηγούνται σε κατάλ-ληλες ποσότητες βελτιώνουν την υγεία του ξενιστή". Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η απομόνωση στελεχών ζυμών α ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Yeasts constitute a group of microorganisms of great importance to the food industry. Yeasts are unicellular fungi and they are classified according to their fermentation properties. They are used for ethanol and carbon dioxide production (beer, wine, distillation products and bread). Nowadays the potential use of yeasts for the production of foods with enhanched nutritional and organoleptic characteristics along with beneficial health effects is under research. Furthermore the beneficial effects of a food in which live microor-ganisms are added, are under investigation. These microorganisms according to FAO-WHO are characterized as "probiotics" and are described as "live microorganisms which when admin-istered in adequate amounts confer a health benefit on the host". The aim of the present study was to isolate yeast strains from the in-fant feces and the traditional Greek cheese Feta and to evaluate them for their possible probiotics characteristics so as to use them as dietary ad-jun ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/15212
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/15212
Συγγραφέας
Ψωμάς, Ευδόξιος Ιωάννης
Ημερομηνία
2004
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας. Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Τζανετάκης Νικόλαος
Λιτοπούλου-Τζανετάκη Ευανθία
Καλογρίδου-Βασιλειάδου Δέσποινα
Κοτζεκίδου-Ρουκά Παρθένα
Κοΐδης Παύλος
Φλετούρης Δημήτριος
Σούλτος Νικόλαος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Γεωργική Βιοτεχνολογία
Λέξεις-κλειδιά
Ζύμες; Προβιοτικά; Αφομοίωση χοληστερόλης; Τυρί φέτα; Αντοχή στα χολικά άλατα; Αντοχή στο γαστρικό υγρό
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
215 σ., εικ.