Προσδιορισμός διθειοκαρβαμιδικών φυτοφαρμάκων και μελέτη της σταθερότητάς τους κατά την αποθήκευση και επεξεργασία των τροφίμων

Περίληψη

Στην παρούσα εργασία αρχικά αναπτύχθηκαν και επικυρώθηκαν μέθοδοι για τον προσδιορισμό των υπολειμμάτων του μυκητοκτόνου maneb, και του τοξικού προϊόντος διάσπασης αυτού, της αιθυλενοθειουρίας (ETU), σε τομάτα και προϊόντα τομάτας. Ακολούθως, μελετήθηκε η σταθερότητα του maneb υπό την επίδραση θερμικών διεργασιών, όπως και κατά την αποθήκευση σε συνθήκες ψύξης, σε υπόστρωμα ομογενοποιημένης τομάτας. Για τον προσδιορισμό της ETU εφαρμόσθηκε μέθοδος υγρής χρωματογραφίας υψηλής απόδοσης (HPLC) σε συνδυασμό με ανιχνευτή συστοιχίας φωτοδιόδων (PDA). H μέθοδος για τον προσδιορισμό του maneb βασίσθηκε στη μέτρηση του CS2, που εκλύεται κατά την όξινη εν θερμώ υδρόλυση του αναλύτη, αεριοχρωματογραφικά με εφαρμογή της τεχνικής της αέριας υπερκείμενης φάσης (headspace). Οι συντελεστές μετατροπής του maneb σε ETU που αντιστοιχούν στις θερμικές διεργασίες της παστερίωσης, της αποστείρωσης, της χημικής αποφλοίωσης, και του βρασμού βρέθηκε ότι κυμαίνονται από 8 έως 32 % (mol/mol), ενώ το ποσοστό του ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

In the present thesis, at the first stage, methods were developed and validated for the determination of the residues of the fungicide maneb and of its metabolite ethylenethiourea (ETU) in tomatoes and tomato products. Subsequently, the stability of maneb in tomato homogenates during thermal processing and storage was studied. For the determination of ETU a high performance liquid chromatographic (HPLC) method combined with photodiode array detection was applied. The method for the determination of maneb residues was based on the measurement of CS2, released upon acid digestion of the samples, by headspace gas chromatography. Maneb conversion factors to ETU for the thermal treatments of pasterization, sterilization, and cooking and for the industrial lye peeling procedure which is performed at high pH values and high temperatures, ranged from 8 to 32 % (mol/mol), while the percentage of remaining maneb ranged from 85 to 1 %. First-order kinetics adequately described maneb degradation i ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/16281
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/16281
Εναλλακτικός τίτλος
The determination of dithiocarbamate pesticides and the effect of storage and processing of foodstuffs on their stability
Συγγραφέας
Κόντου, Στέλλα Νικόλαος
Ημερομηνία
2006
Ίδρυμα
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ). Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών. Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Τζιά Κωνσταντίνα
Ωραιοπούλου Βασιλική
Μουτσάτσου Αγγελική
Τσίμας Σταμάτιος
Κασελούρη-Ρηγοπούλου Βασιλεία
Κουτίνας Αθανάσιος
Κέκος Δημήτριος
Επιστημονικό πεδίο
Μηχανική & Τεχνολογία
Επιστήμες Χημικού Μηχανικού
Λέξεις-κλειδιά
Γεωργικά φάρμακα; Υπολείμματα; Διθειοκαρβαμιδικά; Αιθυλενοθειουρία; Αποικοδόμηση; Κινητική; Σταθερότητα; Τομάτα; Τομάτα; Θερμική επεξεργασία; Ψύξη; Τρόφιμα, Ασφάλεια; Ανάλυση επικινδυνότητας στα κρίσιμα σημεία ελέγχου; Υγρή χρωματογραφία; Ανιχνευτής φωτοδιόδων; Αέρια χρωματογραφία
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
309 σ., εικ.