Μετασυλλεκτική φυσιολογία και ποιότητα νωπών τεμαχισμένων προϊόντων ρόκας (Eruca sativaMill.) και ροδάκινου (Prunus persica L.)

Περίληψη

Τα νωπά τεμαχισμένα φρούτα και λαχανικά αποτελούν μια νέα κατηγορία οπωροκηπευτικών προϊόντων, κατά την προετοιμασία των οποίων παρατηρούνται πολλές φυσιολογικές και βιοχημικές μεταβολές, με κυριότερες την αυξημένη παραγωγή αιθυλενίου και διοξειδίου του άνθρακα (CO2), την αυξημένη διαπνοή, τη καταστροφή των μεμβρανών και την παραγωγή δευτερογενών μεταβολιτών, που προκαλούν καφέτιασμα στις επιφάνειες τομής, κιτρίνισμα, μαλάκωμα κ.ά. Άμεση συνέπεια των παραπάνω είναι η ταχύτερη υποβάθμιση της ποιότητάς τους, σε σχέση με τα ακέραια προϊόντα. Σκοπός της διατριβής ήταν η μελέτη της μετασυλλεκτικής φυσιολογίας των νωπών τεμαχισμένων προϊόντων ρόκας και ροδάκινου και η διερεύνηση της επίδρασης διαφόρων παραγόντων στην ποιότητά τους. Ειδικότερα, οι παράγοντες που μελετήθηκαν στη ρόκα ήταν η ηλικία των φύλλων κατά τη συγκομιδή, ο βαθμός τραυματισμού που καθορίστηκε από το διαφορετικό μέγεθος των τεμαχίων των φύλλων, η θερμοκρασία συντήρησης, η παρουσία αιθυλενίου στο περιβάλλον συντήρησης, το 1 ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

A new category of horticultural products, this of fresh-cut fruit and vegetables has arisen the last years. During their processing, many physiological and biochemical alterations are noticed such as: a) increased ethylene and CO2 production, b) increased transpiration, c) membrane deterioration and d) secondary metabolite production, which lead to browning of the cut surfaces, yellowing, softening etc. and induce faster quality loss of the fresh-cut fruit compared to the intact ones. The purpose of this thesis was to study the postharvest physiology of fresh-cut rocket and peach and also to investigate the various factors that affect their quality. In particular, the factors that were studied in rocket were: a) the leaf age, b) the degree of wounding that was determined by the different leaf size, c) the storage temperature, d) the presence of ethylene in the storage environment, e) treatment with 1-MCP, f) treatment with 6-BA and g) the heat treatment. On the other hand, the factors ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/15411
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/15411
Εναλλακτικός τίτλος
Postharvest physiology and quality of fresh-cut rocket (Eruca sativa Mill.) and peach (Prunus persica L.)
Συγγραφέας
Κουκουνάρας, Αθανάσιος Δημήτριος
Ημερομηνία
2007
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωπονική. Τομέας Οπωροκηπευτικών και Αμπέλου
Εξεταστική επιτροπή
Σιώμος Αναστάσιος
Βασιλακάκης Μιλτιάδης
Διαμαντίδης Γρηγόριος
Κουκουρίκου-Πετρίκου Μαγδαληνή
Γερασόπουλος Δημήτριος
Πασσάμ Χάρολντ
Νάνος Γεώργιος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Γεωργία, Δασοκομία, και Αλιεία
Λέξεις-κλειδιά
Μετασυλλεκτική φυσιολογία; Ποιότητα; Νωπά τεμαχισμένα; Ρόκα; Ροδάκινα
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
177 σ., εικ.