Επίδραση εδώδιμων επικαλύψεων υδροκολλοειδών στην ποιότητα μήλου και πιπεριάς

Περίληψη

Η εφαρμογή κηρωτικών ουσιών φυτικής ή ζωικής προέλευσης στα νωπά οπωροκηπευτικά αποτελεί μια νέα προσέγγιση στη μετασυλλεκτική τους μεταχείριση. Η ατομική συσκευασία με τέτοιες εδώδιμες επικαλύψεις στοχεύει στη μείωση των μετασυλλεκτικών απωλειών και διατήρηση της ποιότητας και ειδικότερα στη δημιουργία φράγματος στη μετακίνηση υδρατμών, τη δημιουργία τροποποιημένης ατμόσφαιρας, τη μείωση ορισμένων φυσιολογικών ανωμαλιών και την προστασία από μολύνσεις από παθογόνους που προκαλούν μετασυλλεκτικές σήψεις. Στην παρούσα εργασία δοκιμάσθηκαν οι υδροκολοειδείς επικαλύψεις χιτοσάνη και πουλουλάνη, τρεις πολυαμίνες (σπερμίνη, σπερμιδίνη και πουτρεσκίνη), όπως και οι γνωστές κηρώδεις ουσίες (κερί μελισσών, πρόπολη) και εμπορικά σκευάσματα (διφαινυλαμίνη, Pro-long, Apple wax) που χρησιμοποιούνται στα συσκευαστήρια φρούτων και λαχανικών. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε μήλα της ποικιλίας ‘Granny Smith’ και πιπεριές της ποικιλίας ‘Π-14’ με δείγματα που πάρθηκαν στην περίπτωση των μήλων από εμπορικά ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Natural origin (plant or animal) food coatings are a new approach in postharvest management of fresh horticultural products. Individual packaging made of these membranes is aimed at reducing postharvest losses and maintaining the quality of the produce, with emphasis on creating a barrier for water movement and modifying the atmosphere inside the product, as well as on reducing the incidence of some physiological disorders and infections from pathogens. In the present study several hydrocolloid coatings, such as chitosan and pullulan were tested, as well as three polyamines (spermine, spermidine, putrescine), two waxy substances (beeswax, propolis), and commercial products (diphenylamine, Pro-long, Apple wax) that are normally used in packing houses for coating fruit and vegetables. One apple cultivar – ‘Granny Smith’ and one pepper cultivar – ‘Π-14’ were used in the experiments and they were purchased either directly from the packing house or from the wholesale market. The aim of this ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/15418
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/15418
Εναλλακτικός τίτλος
The effect of hydrocolloid edible coatings on quality od apple and pepper fruit
Συγγραφέας
Krulj, Ljiljana
Ημερομηνία
2007
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωπονική. Τομέας Οπωροκηπευτικών και Αμπέλου
Εξεταστική επιτροπή
Μπιλιαδέρης Κωνσταντίνος
Σιώμος Αναστάσιος
Βασιλακάκης Μιλτιάδης
Γερασόπουλος Δημήτριος
Λαγοπόδη Αναστασία
Πασσάμ Χάρολντ
Νάνος Γεώργιος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Γεωργία, Δασοκομία, και Αλιεία
Λέξεις-κλειδιά
Εδώδιμη επικάλυψη; Υδροκολλοειδή; Κηρωτικά; Μετασυλλεκτική ποιότητα; Μετασυλλεκτικές ασθένειες; Μήλα; Πιπεριά
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
300 σ., εικ.