Επίδραση της έντασης βόσκησης στη σύνθεση της δίαιτας και τη συμπεριφορά των ζώων

Περίληψη

Η διαχείριση των λιβαδικών οικοσυστημάτων προς όφελος της κτηνοτροφίας, της άγριας πανίδας και του περιβάλλοντος μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν υπάρχει γνώση σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις που ενδέχεται να αναπτύσσονται μεταξύ αγροτικών και άγριων ζώων. Στην παρούσα έρευνα, διερευνήθηκε το κατά πόσο είναι εφικτή η συνύπαρξη των αγροτικών ζώων (γίδια και πρόβατα) και του λαγού σε ένα τυπικό Μεσογειακό λιβάδι, μελετώντας τη διατροφική συμπεριφορά αυτών καθώς και την επίδραση της έντασης της βόσκησης των αγροτικών ζώων στη χρήση βιότοπων από το λαγό. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν οι μέθοδοι της μικροϊστολογικής ανάλυσης των κοπράνων και η καταμέτρηση του αριθμού των κοπράνων. Το μεγαλύτερο ποσοστό στη σύνθεση της δίαιτας των γιδιών σε όλες τις εποχές προέρχονταν από τους θάμνους και κυρίως το πουρνάρι. Το ποσοστό συμμετοχής των θάμνων ήταν αυξημένο τις εποχές που η διαθεσιμότητα και η ποιότητα της ποώδους βλάστησης ήταν μικρές (χειμώνας, καλοκαίρι). Την άνοιξη κυρίως και το φθινόπωρο δ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Sustainable range management for common use by livestock and wildlife can be achieved only if there is adequate knowledge about the possible interactions between animal species. The purpose of this research was to investigate if the coexistence of livestock (goats and sheep) and brown hare is feasible in a typical Mediterranean rangeland, by studying their feeding behavior as well as the effects of livestock grazing intensity on hare habitat use. For this purpose, the methods of microhistological analysis of faeces and pellet counts were used. Shrub species and mainly kermes oak constituted the major percentage in goats’ diet, in all seasons. Shrub percentages were increased the seasons when herbage availability and quality were low (winter and summer). In spring and in autumn, the consumption of shrubs was low and the percentage of herbage was increased. Shrub consumption by sheep was generally high but lower than that of goats. Among shrub species, kermes oak was the principal food s ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/15366
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/15366
Εναλλακτικός τίτλος
Effects of livestock grazing intensity on the diet composition and the behaviour of animals
Συγγραφέας
Καρμίρης, Ηλίας Εμμανουήλ
Ημερομηνία
2006
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Τομέας Λιβαδοπονίας και Άγριας Πανίδας - Ιχθυοπονίας Γλυκέων Υδάτων. Εργαστήριο Δασικών Βοσκοτόπων
Εξεταστική επιτροπή
Νάστης Αναστάσιος
Τσιουβάρας Κωνσταντίνος
Ντότας Δημήτριος
Νοϊτσάκης Βασίλειος
Κουκούρα Ζωή
Παπαγεωργίου Νικόλαος
Βλάχος Χρήστος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Γεωργία, Δασοκομία, και Αλιεία
Λέξεις-κλειδιά
Επικάλυψη δίαιτας; Τροφική ποικιλότητα; Ανταγωνισμός ζωϊκών ειδών; Οικοφωλιά; Χρήση ενδιαιτημάτων
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
161 σ., εικ.