Μελέτη δευτερογενούς αρώματος με GC/MS οίνων που παράγονται με ακινητοποιημένα κύτταρα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Repeated batch fermentations of grape must at different temperatures were performed using immobilized cells of Saccharomyces cerevisiae strain AXAZ-1 on delignified cellulosic material (DCM), gluten pellets (GP) and grape skins. The aim of this study was the investigation of the volatile components of the final product (qualitatively and quantitatively) as well as the monitoring of the evolution of some volatiles during the alcoholic fermentation. For comparison reasons, fermentations using free cells were performed under the same conditions. The immobilized biocatalyst on DCM and GP resulted in significant increase of the fermentation rate in comparison with free cells. The produced wines had similar physicochemical characteristics, e.g. alcoholic strength, total and volatile acidity, residual sugar and pH. The GC/MS analysis proved that the cell immobilization and the fermentation temperature did not cause serious changes in the qualitative composition of the wine aroma. Esters, high ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/14264
Εναλλακτικός τίτλος
Study of secondary aroma by GS/MS of wines produced by immobilized cells
Συγγραφέας
Μαλλούχος, Αθανάσιος Μιχαήλ
Ημερομηνία
2003
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Πατρών. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Κανελλάκη Μαρία
Κουτίνας Αθανάσιος
Κωμαϊτης Μιχαήλ
Κοντομηνάς Μιχαήλ
Τζία Κωνσταντίνα
Τασιούλα Μαρία
Ψαριανός Κωνσταντίνος
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές Επιστήμες
Χημεία
Λέξεις-κλειδιά
Οίνος; Άρωμα οίνων; Ακινητοποιημένα κύτταρα; Εστέρες; Ανώτερες αλκοόλες; Αλκοολική ζύμωση; Οξέα, Λιπαρά; Πτητικές ενώσεις
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
195 σ., εικ.