Μελέτη συστημάτων φαινολικών συστατικών-πολυσακχαριτών

Περίληψη

Στην παρούσα διατριβή, δυαδικά και τριαδικά συστήματα αποτελούμενα από υδροκολλοειδή- (φαινολικά οξέα) -βλεννίνη (ή σίελος) μελετήθηκαν ώστε να αποκτηθεί μια πλήρης εικόνα των αλληλεπιδράσεων μεταξύ ορισμένων υδροκολλοειδών όπως το κόμμι γκουάρ και το κόμμι ξανθάνης, σε συνδυασμό με φαινολικά οξέα (γαλλικό και καφεϊκό οξύ), σε παρουσία και απουσία σιέλου. Τα συστήματα μελετήθηκαν σε τιμές pH 3 και 7 ώστε να προσομοιωθούν οι συνθήκες που επικρατούν στο στόμα και το στομάχι. Στα περισσότερα συστήματα, για λόγους απλούστευσης, αντί να χρησιμοποιηθεί σίελος, χρησιμοποιήθηκε η μεγαλύτερη σε συγκέντρωση πρωτεΐνη του, η βλεννίνη. Η μελέτη και η κατανόηση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ αυτών των συστατικών αναμένεται να δώσει πληροφορίες για τον ρόλο του σιέλου στην κατανάλωση συστημάτων που περιέχουν πολυσακχαρίτες και φαινολικά συστατικά, αποσκοπώντας στην κατανόηση του φυσιολογικού ρόλου της βλεννίνης (και του σιέλου) αλλά και στην δημιουργία υποκατάστατων σιέλου για ανθρώπους που υποφέρουν από ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

In the present study, hydrocolloid(–polyphenol)–mucin binary and ternary systems were studied to gain a coherent image of the interactions between model hydrocolloids, such as guar gum and xanthan gum, with model phenolic acids, such as gallic and caffeic acid in the presence or absence of saliva at pH values 3–7. Mucins, saliva’s most abundant proteins, also responsible for its rheology, were used in solution as salivary models for experimental simplification. The examination and understanding of the interactions between these components can shed light on the role of saliva during the oral processing of polysaccharidic–polyphenolic products. The reasons are to study the role of mucin (and of saliva) to understand its relevant physiological role, and to guide the design of saliva substitutes for xerostomic people. Also, the study serves the purpose of highlighting the interactions between saliva and polyphenols as the physicochemical basis of tactile and sensory attributes like astring ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/58899
ND
58899
Εναλλακτικός τίτλος
Study of phenolic compounds-polysaccharide systems
Συγγραφέας
Θεοχαρίδου, Αθηνά (Πατρώνυμο: Θεοχάρης)
Ημερομηνία
2025
Ίδρυμα
Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας. Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών. Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Καραγεωργίου Βασίλειος
Μουρτζίνος Ιωάννης
Νενάδης Νικόλαος
Παπαγεωργίου Μαρία
Σούκουλης Χρήστος
Μαρινοπούλου Άννα
Καραγιαννακίδης Παναγιώτης
Επιστημονικό πεδίο
Επιστήμες Μηχανικού και ΤεχνολογίαΆλλες Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογίες ➨ Επιστήμη και Τεχνολογία τροφίμων
Λέξεις-κλειδιά
Πολυσακχαρίτες; Φαινολικά οξέα; Ρεολογία; Κολλοειδή; Σίελος
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.