Περίληψη
Οι πολυφαινόλες αποτελούν μία κατηγορία φυτοχημικών ενώσεων δημοφιλή στους τομείς της υγείας, της διατροφής και της άσκησης. Τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες, όπως η μαύρη σοκολάτα, συμβάλλουν στη βελτίωση της αιματικής ροής και της οξυγόνωσης των μυών. Η μελέτη αυτή εξέτασε την επίδραση της κατανάλωσης σοκολάτας στην αγγειακή λειτουργία δρομέων αντοχής. 46 άνδρες ερασιτέχνες δρομείς, ηλικίας 25-55 έτη, χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Αρχικά, αξιολογήθηκαν οι δείκτες αρτηριακής σκληρίας, οι καρδιοπνευμονικές παράμετροι και η απόδοση σε δοκιμασία 5000μ. Στη συνέχεια, η πρώτη ομάδα κατανάλωσε 50γρ μαύρης σοκολάτας (70% κακάο) και η δεύτερη 40γρ λευκής σοκολάτας για δύο εβδομάδες επαναλαμβάνοντας την αρχική μέτρηση. Μετά από περίοδο αποχής δύο εβδομάδων, οι ομάδες διασταυρώθηκαν και επαναλήφθηκε η ίδια διαδικασία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, διαπιστώθηκε μείωση της ταχύτητας σφυγμικού κύματος (PWV) και στις δύο ομάδες μετά την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας κατά 10,44% (p<0,05) και 13,15% (p ...
Οι πολυφαινόλες αποτελούν μία κατηγορία φυτοχημικών ενώσεων δημοφιλή στους τομείς της υγείας, της διατροφής και της άσκησης. Τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες, όπως η μαύρη σοκολάτα, συμβάλλουν στη βελτίωση της αιματικής ροής και της οξυγόνωσης των μυών. Η μελέτη αυτή εξέτασε την επίδραση της κατανάλωσης σοκολάτας στην αγγειακή λειτουργία δρομέων αντοχής. 46 άνδρες ερασιτέχνες δρομείς, ηλικίας 25-55 έτη, χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Αρχικά, αξιολογήθηκαν οι δείκτες αρτηριακής σκληρίας, οι καρδιοπνευμονικές παράμετροι και η απόδοση σε δοκιμασία 5000μ. Στη συνέχεια, η πρώτη ομάδα κατανάλωσε 50γρ μαύρης σοκολάτας (70% κακάο) και η δεύτερη 40γρ λευκής σοκολάτας για δύο εβδομάδες επαναλαμβάνοντας την αρχική μέτρηση. Μετά από περίοδο αποχής δύο εβδομάδων, οι ομάδες διασταυρώθηκαν και επαναλήφθηκε η ίδια διαδικασία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, διαπιστώθηκε μείωση της ταχύτητας σφυγμικού κύματος (PWV) και στις δύο ομάδες μετά την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας κατά 10,44% (p<0,05) και 13,15% (p<0,001) αντίστοιχα, ενώ αυξήθηκε κατά 8,71% (p<0,05) μετά την αποχή. Ο δείκτης αύξησης (AIx) μειώθηκε και στις δύο ομάδες κατά 16,33% (p<0,05) και 21,35% (p<0,001) αντίστοιχα μετά τη λήψη μαύρης σοκολάτας. Στατιστικά σημαντική ήταν η βελτίωση του αναπνευστικού αναερόβιου κατωφλίου (ΑΤ) και στις δύο ομάδες. Έτσι, το ποσοστό της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου (VO2max) στο ΑΤ αυξήθηκε κατά 6,86% (p<0,05) και 7,03% (p<0,05) μετά την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας και στις δύο ομάδες και κατά 3,31% μετά την κατανάλωση λευκής στη δεύτερη ομάδα ενώ μειώθηκε κατά 5,64% (p<0,05) μετά την αποχή από τη μαύρη και κατά 4,94% (p<0,05) μετά την αποχή από τη λευκή σοκολάτα. Η σχετική VO2max αυξήθηκε κατά 3,56% (p<0,05) μετά τη λήψη μαύρης σοκολάτας στη δεύτερη ομάδα και μειώθηκε κατά 4,25% (p<0,05) μετά την αποχή στην πρώτη ομάδα. Αντίστοιχα, αυξήθηκαν τα METs κατά 3% (p<0,05) στη δεύτερη ομάδα μετά τη λήψη μαύρης και μειώθηκαν κατά 4,24% (p<0,05) μετά την αποχή στην πρώτη ομάδα όπως και η μέγιστη καρδιακή συχνότητα κατά 1,56% (p<0,05) και 2,11% (p<0,001) αντίστοιχα. Παρόμοια ήταν και η αύξηση του χρόνου άσκησης στην καρδιοπνευμονική δοκιμασία κοπώσεως μετά την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας και στις δύο ομάδες κατά 1,51% και 2,68% (p<0,05) αντίστοιχα και η μείωση μετά την αποχή κατά 2,48% (p<0,05). Οριακά στατιστικά σημαντική βελτίωση παρατηρήθηκε μετά τη λήψη μαύρης σοκολάτας στις μεταβλητές του μέσου ρυθμού (1,81%, p<0,05), του συνολικού χρόνου (1,84%, p<0,05) και της μέσης ταχύτητας (1,56%, p<0,05) μόνο στους δρομείς της δεύτερης ομάδας στη δοκιμασία των 5000μ. Πλην του αναερόβιου κατωφλίου δε διαπιστώθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές από την κατανάλωση λευκής σοκολάτας. Από την ανάλυση συσχετίσεων, διαπιστώθηκε ότι υπήρξε στατιστικά σημαντική αρνητική συσχέτιση της VO2max και του χρόνου άσκησης με τους δείκτες αρτηριακής σκληρίας PWV (r = -0,035, p<0,01) και AIx (r = - 0,242, p<0,05), της μαύρης σοκολάτας με το δείκτη AIx (r = -0,269, p<0,01) και του AT/ VO2max (%) με την PWV (r = -0,221, p<0,05). Η υψηλότερη τιμή συσχέτισης παρατηρήθηκε μεταξύ του χρόνου άσκησης και της VO2max (r = 0,831, p<0,001). Συμπερασματικά, η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας βελτιώνει την αγγειακή λειτουργία και την απόδοση σε εργαστηριακές συνθήκες ενώ στο πεδίο το τοπίο παραμένει ακόμη θολό. Περαιτέρω έρευνες απαιτούνται για την επιβεβαίωση αυτών των ευρημάτων.
περισσότερα
Περίληψη σε άλλη γλώσσα
Polyphenols constitute a category of phytochemical compounds popular in the fields of health, nutrition, and exercise. Foods rich in polyphenols, such as dark chocolate, contribute to improved blood flow and muscle oxygenation. This study examined the effect of chocolate consumption on the vascular function of endurance runners. Forty-six male amateur runners aged 25–55 were randomly divided into two groups. Initially, arterial stiffness markers, cardiopulmonary parameters, and performance in a 5000m trial were assessed. Subsequently, the first group consumed 50g of dark chocolate (70% cocoa), while the second group consumed 40g of white chocolate for two weeks, repeating the initial measurements. After a two-week washout period, the groups crossed over and followed the same procedure. According to the results, a reduction in pulse wave velocity (PWV) was observed in both groups after consuming dark chocolate by 10.44% (p<0.05) and 13.15% (p<0.001), respectively, while it increased by ...
Polyphenols constitute a category of phytochemical compounds popular in the fields of health, nutrition, and exercise. Foods rich in polyphenols, such as dark chocolate, contribute to improved blood flow and muscle oxygenation. This study examined the effect of chocolate consumption on the vascular function of endurance runners. Forty-six male amateur runners aged 25–55 were randomly divided into two groups. Initially, arterial stiffness markers, cardiopulmonary parameters, and performance in a 5000m trial were assessed. Subsequently, the first group consumed 50g of dark chocolate (70% cocoa), while the second group consumed 40g of white chocolate for two weeks, repeating the initial measurements. After a two-week washout period, the groups crossed over and followed the same procedure. According to the results, a reduction in pulse wave velocity (PWV) was observed in both groups after consuming dark chocolate by 10.44% (p<0.05) and 13.15% (p<0.001), respectively, while it increased by 8.71% (p<0.05) after the washout period. The augmentation index (AIx) decreased in both groups by 16.33% (p<0.05) and 21.35% (p<0.001), respectively, after dark chocolate consumption. A statistically significant improvement in the respiratory anaerobic threshold (AT) was observed in both groups. The percentage of maximum oxygen uptake (VO2max) at AT increased by 6.86% (p<0.05) and 7.03% (p<0.05) after dark chocolate consumption in both groups and by 3.31% after white chocolate consumption in the second group, while it decreased by 5.64% (p<0.05) after abstinence from dark chocolate and by 4.94% (p<0.05) after abstinence from white chocolate. Relative VO2max increased by 3.56% (p<0.05) after dark chocolate consumption in the second group and decreased by 4.25% (p<0.05) after abstinence from it in the first group. Similarly, METs increased by 3% (p<0.05) in the second group after consuming dark chocolate and decreased by 4.24% (p<0.05) after abstinence from it in the first group, as did maximum heart rate by 1.56% (p<0.05) and 2.11% (p<0.001), respectively. An increase in exercise time during the cardiopulmonary exercise test was also noted after consuming dark chocolate in both groups by 1.51% and 2.68% (p<0.05), respectively, and a decrease after abstinence from it by 2.48% (p<0.05). Marginally statistically significant improvement was observed after dark chocolate consumption in the variables of average pace (1.81%, p<0.05), total time (1.84%, p<0.05), and average speed (1.56%, p<0.05) only in the second group of runners during the 5000m trial. Apart from the anaerobic threshold, no statistically significant differences were found after white chocolate consumption. Correlation analysis showed a statistically significant negative correlation between VO2max and exercise time with arterial stiffness indices PWV (r = -0.035, p<0.01) and AIx (r = -0.242, p<0.05), dark chocolate with the AIx index (r = -0.269, p<0.01), and AT/ VO2max (%) with PWV (r = -0.221, p<0.05). The highest correlation value was observed between exercise time and VO2max (r = 0.831, p<0.001). In conclusion, the consumption of dark chocolate improves vascular function and performance under laboratory conditions, while the findings in real-world settings remain unclear. Further research is needed to confirm these results.
περισσότερα