Η επίδραση της σοκολάτας στην αγγειακή λειτουργία δρομέων αντοχής

Περίληψη

Οι πολυφαινόλες αποτελούν μία κατηγορία φυτοχημικών ενώσεων δημοφιλή στους τομείς της υγείας, της διατροφής και της άσκησης. Τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες, όπως η μαύρη σοκολάτα, συμβάλλουν στη βελτίωση της αιματικής ροής και της οξυγόνωσης των μυών. Η μελέτη αυτή εξέτασε την επίδραση της κατανάλωσης σοκολάτας στην αγγειακή λειτουργία δρομέων αντοχής. 46 άνδρες ερασιτέχνες δρομείς, ηλικίας 25-55 έτη, χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Αρχικά, αξιολογήθηκαν οι δείκτες αρτηριακής σκληρίας, οι καρδιοπνευμονικές παράμετροι και η απόδοση σε δοκιμασία 5000μ. Στη συνέχεια, η πρώτη ομάδα κατανάλωσε 50γρ μαύρης σοκολάτας (70% κακάο) και η δεύτερη 40γρ λευκής σοκολάτας για δύο εβδομάδες επαναλαμβάνοντας την αρχική μέτρηση. Μετά από περίοδο αποχής δύο εβδομάδων, οι ομάδες διασταυρώθηκαν και επαναλήφθηκε η ίδια διαδικασία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, διαπιστώθηκε μείωση της ταχύτητας σφυγμικού κύματος (PWV) και στις δύο ομάδες μετά την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας κατά 10,44% (p<0,05) και 13,15% (p ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Polyphenols constitute a category of phytochemical compounds popular in the fields of health, nutrition, and exercise. Foods rich in polyphenols, such as dark chocolate, contribute to improved blood flow and muscle oxygenation. This study examined the effect of chocolate consumption on the vascular function of endurance runners. Forty-six male amateur runners aged 25–55 were randomly divided into two groups. Initially, arterial stiffness markers, cardiopulmonary parameters, and performance in a 5000m trial were assessed. Subsequently, the first group consumed 50g of dark chocolate (70% cocoa), while the second group consumed 40g of white chocolate for two weeks, repeating the initial measurements. After a two-week washout period, the groups crossed over and followed the same procedure. According to the results, a reduction in pulse wave velocity (PWV) was observed in both groups after consuming dark chocolate by 10.44% (p<0.05) and 13.15% (p<0.001), respectively, while it increased by ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/58730
ND
58730
Εναλλακτικός τίτλος
The effect of chocolate on vascular function in endurance runners
Συγγραφέας
Βορδός, Ζαχαρίας (Πατρώνυμο: Χρήστος-Σπύρος)
Ημερομηνία
2025
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Τομέας Ανθρώπινης Απόδοσης. Εργαστήριο Αθλητιατρικής
Εξεταστική επιτροπή
Δεληγιάννης Αστέριος
Κουϊδή Ευαγγελία
Κουτλιάνος Νικόλαος
Κοΐδου Ειρήνη
Καπουκρανίδου Δωροθέα
Παπαδοπούλου Σουζάνα
Μαμελετζή Δήμητρα
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΕπιστήμες Υγείας ➨ Επιστήμη άθλησης
Λέξεις-κλειδιά
Αγγειακή λειτουργία; Πολυφαινόλες; Σοκολάτα; Δρομείς αντοχής
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)