Στάσεις και κίνητρα των ατόμων που επισκέπτονται τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα σε σχέση με το πρότυπο της μεσογειακής δίαιτας

Περίληψη

Η τοπική κουζίνα και η γαστρονομία στην Ελλάδα, λόγω της ποικιλίας των προσφερόμενων παραδοσιακών συνταγών, συνιστούν παράγοντες έλξης τουριστών στη χώρα. Η γαστρονομία αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της συνολικής τουριστικής εμπειρίας, αυξάνοντας δυνητικά την ικανοποίηση των επισκεπτών και ενισχύοντας την επισκεψιμότητα. Ειδικά η Μεσογειακή δίαιτα, ευρέως αναγνωρισμένη ως ένα μοντέλο υγιεινής διατροφής, αλλά και ως ένα πολιτισμικό αγαθό των εθνών της λεκάνης της Μεσογείου σύμφωνα με τα κριτήρια της UNESCO, έλκει την καταγωγή της σε παραδοσιακές συνήθειες που παρατηρήθηκαν και στον ελληνικό χώρο. Ωστόσο, λίγες μόνο από τις έρευνες που μελέτησαν τον τουρισμό στην Ελλάδα έχουν επικεντρωθεί στις γαστρονομικές πτυχές του ή στη θέση της Μεσογειακής δίαιτας ως αναπόσπαστο κομμάτι του τουριστικού προϊόντος. Τέλος, στη βιβλιογραφία απουσιάζει ένα θεωρητικό μοντέλο το οποίο να περιγράφει τα γαστρονομικά κίνητρα των τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα. Στόχος της παρούσας διδακτορικής διατριβή ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The local cuisine and gastronomy in Greece, owing to the diverse array of traditional recipes on offer, serve as significant factors of tourist attraction. Gastronomy is an integral component of the overall tourism experience, with the potential to boost visitor satisfaction and enhance the overall visitation. Especially, the Mediterranean diet, widely recognized as a model of healthy eating but also as a cultural asset of the nations of the Mediterranean basin according to UNESCO criteria, traces its origins to traditional habits that were also observed in the Greek area. However, only a few studies examining tourism in Greece have specifically delved into its culinary aspects or explored the role of the Mediterranean diet as an integral part of the tourism product. Finally, the existing literature lacks a theoretical framework that elucidates the food motivations of tourists visiting Greece. The aim of this thesis is to develop a theoretical framework regarding the motivations that i ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/55843
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/55843
ND
55843
Εναλλακτικός τίτλος
Attitudes and motivations of people visiting tourist destinations in Greece concerning the Mediterranean diet pattern
Συγγραφέας
Λαζαρίδης, Γεώργιος (Πατρώνυμο: Νικόλαος)
Ημερομηνία
2024
Ίδρυμα
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Σχολή Επιστημών Υγείας & Αγωγής. Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής
Εξεταστική επιτροπή
Ματάλα Αντωνία-Λήδα
Μαυρομμάτης Γεώργιος
Παρταλίδου Μαρία
Κωσταρέλλη Βασιλική
Παναγιωτάκος Δημοσθένης
Σδράλη Δέσποινα
Τσίτσας Γεώργιος
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΕπιστήμες Υγείας ➨ Διατροφή και Διαιτολογία
Λέξεις-κλειδιά
Μεσογειακή δίαιτα; Γαστρονομικός τουρισμός; Κίνητρα; Στάσεις; Ελλάδα
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., χαρτ., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)