Απομόνωση γηγενών οινοποιητικών μικροβιακών καλλιεργειών από ελληνικούς αμπελώνες και μελέτη των γονοτυπικών και τεχνολογικών χαρακτηριστικών τους

Περίληψη

Σκοπός της Διδακτορικής διατριβής ήταν η απομόνωση γηγενών μικροβιακών καλλιεργειών και η μελέτη τους όσον αφορά τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά τους. Το σταφύλι είναι ένα φρούτο υποδειγματικής μικροβιακής ποικιλότητας, θεωρείται ο βιότοπος πολλών μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των ζυμών. Τόσο το είδος τους όσο και ο πληθυσμός τους στην επιφάνεια των σταφυλιών επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες, όπως η ποικιλία σταφυλιών, οι κλιματικές συνθήκες κατά την ωρίμανση, το έδαφος, οι καλλιεργητικές φροντίδες, η γεωγραφική θέση του αμπελώνα και η ηλικία της αμπέλου. Οι μικροβιολογικές καλλιέργειες απομονώθηκαν από σταφύλια και γλεύκη που υπέστησαν αυθόρμητες αλκοολικές ζυμώσεις σε κλίμακα μικροοινοποιήσεων. Για τη μελέτη μας επιλέχτηκαν πέντε Ελληνικές ποικιλίες αμπέλου (Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Βιδιανό, Μοσχοφίλερο, Αγιωργίτικο) με ιδιαίτερη οινολογική σημασία, από πέντε διαφορετικές αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας (Δράμα, Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Φθιώτιδα) συμβατικής ή βιολογι ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The purpose of the PhD thesis was the isolation of indigenous microbial cultures and their study regarding their technological characteristics. The grape is a fruit of exemplary microbial diversity; it is considered the habitat of many microorganisms, including yeasts. Both their species and their population on the surface of the grapes are influenced by various factors, such as the grape variety, the climatic conditions during ripening, the soil, the farming techniques, the geographical location of the vineyard and the age of the vine. Microbiological cultures were isolated from grapes and musts subjected to spontaneous alcoholic fermentations on a micro-vinification scale. For our study, five Greek grape varieties (Malagousia, Assyrtiko, Vidiano, Moschofilero, Agiorgitiko), with particular oenological importance, were selected from five different wine-growing regions of Greece (Drama, Kavala, Thessaloniki, Halkidiki, Fthiotida) with conventional or organic farming.After the isolation ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/55661
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/55661
ND
55661
Εναλλακτικός τίτλος
Isolation of native winemaking microbial cultures from Greek vineyards and study of their genotypic and technological characteristics
Συγγραφέας
Καραμπατέα, Αικατερίνη (Πατρώνυμο: Στέφανος)
Ημερομηνία
2022
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Σχολή Επιστημών Τροφίμων. Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών
Εξεταστική επιτροπή
Τσακίρης Αργύριος
Κουρκουτάς Ιωάννης
Σκαβδής Γεώργιος
Γρηγορίου Μαριρένα
Νησιώτου Ασπασία
Μπανίλας Γεώργιος
Δημοπούλου Μαρία
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΒιολογία ➨ Μικροβιολογία
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΓεωπονική Βιοτεχνολογία ➨ Βιοτεχνολογία τροφίμων
Λέξεις-κλειδιά
Αυτόχθονες Saccharomyces cerevisiae; Επιλογή στελέχους ζυμομύκητα; Αυθόρμητη αλκοολική ζύμωση; Πτητικές αρωματικές ζυμώσεις; Μαλαγουζιά
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., χαρτ., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.