Μαγειρική, χώρος και η διαμόρφωση κοινωνικών ταυτοτήτων στη νεολιθική της Βόρειας Ελλάδας: στοιχεία από σύνολα μαγειρικών κατασκευών από την Αυγή και το Δισπηλιό Καστοριάς

Περίληψη

Η διατριβή αναλύει τη χωρική και συγκειμενική οργάνωση των θερμικών δομών (εστίες και φούρνοι) σε τριάντα ανασκαμμένες και δημοσιευμένες νεολιθικές θέσεις από τη Μακεδονία και τη Δυτική Θράκη καθ' όλη τη διάρκεια της νεολιθικής περιόδου στην Ελλάδα σε διαφορετικά περιβάλλοντα κατοίκησης (γήλοφοι, οριζόντιες-εκτεταμένες θέσεις και παραλίμνιες θέσεις). Πρωτότυπο και αδημοσίευτο υλικό από δύο οικισμούς, την Αυγή και το Δισπηλιό στην Καστοριά, συμπληρώνει τη μελέτη. Η διατριβή θέτει το ερώτημα οργάνωσης των κοινότητων και των διαφορετικών συνηθειών ή διαφορετικά οικιστικών επιλογών ως ένδειξη για την κατανόηση της καθημερινότητας και τη διαμόρφωση κοινωνικών ταυτοτήτων. Το κύριο πεδίο της έρευνας είναι οι κοινωνικές διασυνδέσεις που αναπτύσσονται γύρω από τις πρακτικές κατανάλωσης σε διάφορα χωρικά πλαίσια κατά τη διάρκεια της καθηµερινής ζωής. Τα βασικά ερωτήµατα αυτής της µελέτης αφορούν τη συνολική ανάδυση και διασπορά των κοινωνικών και πολιτιστικών παραδόσεων στο χρόνο και την έµπνευσ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

This dissertation analyses the spatial and contextual organisation of thermal structures(hearths and ovens) on thirty excavated Neolithic sites from Macedonia and Western Thrace throughout the Neolithic period in Greece in diverse habitation environments (tells, flatextended sites and lake-side sites). Unpublished material from two settlements, Avgi and Dispilio in Kastoria, will also complement this study. This dissertation raises the question of how communities were organised and how different forms of habitus or different kinds of entanglements tell us something of daily life and the formation of social identities. My principal field of research lies in the social interfaces developed around consumption practices in diverse spatial contexts in the course of everyday life. Key questions of this study involve the overall emergence and dispersal of social and cultural traditions in time and in space through the examination of different spatial and material entanglements. My analysis cl ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/55571
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/55571
ND
55571
Εναλλακτικός τίτλος
Cooking, space and the formation of social identities in neolithic Northern Greece: evidence of thermal structures assemblages from Avgi and Dispilio in Kastoria
Συγγραφέας
Καλογηροπούλου, Ευανθία (Πατρώνυμο: Διονύσιος)
Ημερομηνία
2013
Ίδρυμα
University of Cardiff. School of History, Archaeology and Religion
Εξεταστική επιτροπή
Whittle Alasdair
Whitley James
Chapman John
Dusan Boric
Επιστημονικό πεδίο
Ανθρωπιστικές Επιστήμες και ΤέχνεςΙστορία και Αρχαιολογία ➨ Αρχαιολογία
Λέξεις-κλειδιά
Νεολιθική; Ελλάδα; Χώρος; Αρχιτεκτονική; Μαγειρικές πρακτικές; Κοινωνικές ταυτότητες
Χώρα
Ηνωμένο Βασίλειο
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., χαρτ., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.