Συγκριτική και κριτική ανάλυση στοιχείων επιθεωρήσεων ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων πραγματοποιούμενων σε βιομηχανίες τροφίμων της Ελλάδας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Περίληψη

Η μελέτη αυτή έχει ως σκοπό την ανάλυση και κριτική αξιολόγηση στοιχείων επιθεωρήσεων που έλαβαν χώρα σε τρεις χώρες (Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ) με σκοπό να εντοπιστούν τα αντικείμενα ή διαδικασίες τα οποία εμφάνισαν τις περισσότερες αποκλίσεις από τα πρότυπα ή τη νομοθεσία, έτσι ώστε να επιτραπεί η πραγματοποίηση πιο στοχευμένων επιθεωρήσεων. Μια τέτοια προσέγγιση θα μπορούσε να επιφέρει τη βελτίωση των συνθηκών στις εγκαταστάσεις, την βελτιστοποίηση της διαδικασίας της επιθεώρησης και τη μείωση του σχετικού κόστους. Θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει ως μια βάση για την βελτίωση των προτύπων ασφάλειας και ποιότητας αλλά και της σχετικής νομοθεσίας. Στην περίπτωση της Ελλάδας, αναλύθηκαν οι εκθέσεις επιθεωρήσεων, που πραγματοποιήθηκαν σε 100 εταιρείες. Τα πρότυπα που επιθεωρήθηκαν ήταν τα ακόλουθα: ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001(2000), ΕΛΟΤ 1416, ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 22000(2005) και ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001(2008), και οι συνδυασμοί τους. Όλα τα δεδομένα που εξήχθησαν από τις επιθεωρήσεις κατηγοριοποιήθηκαν σ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

This study aims at analyzing and critically evaluating results of audits carried out in three countries (Greece, United Kingdom, and USA) in order to detect the processes that presented most deviations from the standards or the legislation, and to therefore allow the conduction of more targeted audits. Such an approach could result in improvements in the conditions of the plants, and the optimization of the audit process as well the reduction of relevant costs. It could also serve as a basis for improving food safety and quality standards as well as the relevant legislation. In the case of Greece, audit reports conducted in 100 companies were analyzed. The standards audited were the following: ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001(2000), ΕΛΟΤ 1416, ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 22000(2005) and ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001(2008), as well as their combinations. All data extracted from these audits were categorized in accordance with the corresponding standards, the activities of each company, the type of audits, the total number of emplo ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/54745
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/54745
ND
54745
Εναλλακτικός τίτλος
Comparative and critical analysis of data from food safety and quality inspections carried out in food industries in Greece, the United Kingdom and the United States of America
Συγγραφέας
Κοτσανόπουλος, Κωνσταντίνος (Πατρώνυμο: Βασίλειος)
Ημερομηνία
2023
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος
Εξεταστική επιτροπή
Εξαδάκτυλος Αθανάσιος
Παρλαπάνη Φωτεινή
Νεοφύτου Νικόλαος
Μάμαλης Σπυρίδων
Γκάφας Γεώργιος
Γιαννούλη Περσεφόνη
Γιάντσης Ιωάννης
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΕπιστήμη Ζωικής Παραγωγής ➨ Επιστήμη ζωικής παραγωγής
Λέξεις-κλειδιά
Επιθεώρηση; Ασφάλεια τροφίμων; Ποιότητα τροφίμων
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)