Ανάπτυξη προηγμένων μεθόδων φασματομετρίας μάζας υψηλής διακριτικής ικανότητας για τον ενδελεχή χαρακτηρισμό του ελαιολάδου

Περίληψη

Ο χαρακτηρισμός της σύστασης και της ποιότητας του ελαιολάδου έχει αποκτήσει μεγάλο ενδιαφέρον, ειδικά μετά τον ισχυρισμό υγείας EU 432/2012 που κατέδειξε τα οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με τις βιοδραστικές ενώσεις του ελαιολάδου. Επιπλέον, λόγω της εξέχουσας θέσης του ελαιολάδου στην αγορά και λόγω της προστιθέμενης αξίας του, είναι ένα από τα προϊόντα διατροφής που υφίστανται τις περισσότερες απόπειρες απάτης, που αφορούν κυρίως λανθασμένη σήμανση ποικιλίας, γεωγραφικής προέλευσης καθώς και νοθεία με κατώτερα έλαια.Αρχικά, παρουσιάζεται μια εισαγωγή στα βιοδραστικά συστατικά του ελαιολάδου, η μεταβολομική προσέγγιση και το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για την αυθεντικότητα. Αναφέρονται οι τρέχουσες μεθοδολογίες HRMS σε συνδυασμό με χημειομετρικά εργαλεία για την αξιολόγηση της αυθεντικότητας του ελαιολάδου, ενώ εισάγεται μια διεξοδική έρευνα για την φασματομετρία ιοντικής ευκινησίας παγίδευσης ιόντων που ενσωματώνεται στις τρέχουσες μεθοδολογίες HRMS. Το πειραματικό τμήμα της παρ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The characterization of olive oil composition and quality has gained wide interest, especially after the health claim EU 432/2012 establishment that highlighted the health benefits related to olive oil’s bioactive compounds. Moreover, due to olive oil eminent marketplace and added value, it is one of the food products most suffering fraud attempts, mainly involving mislabeling of variety, geographical origin as well as the adulteration with inferior oils. Initially, an introduction on olive oil’s bioactive constituents, metabolomics approach and the current legislative framework on authenticity are presented. The current HRMS methodologies combined with chemometrics for the olive oil authenticity assessment are reported, while a thorough investigation on the state of the art trapped ion mobility spectrometry incorporated in the current HRMS methodologies is being introduced. The experimental section of this thesis is constituted of the following four parts: (i) Targeted and untargeted ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 10/2024)
DOI
10.12681/eadd/52535
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/52535
ND
52535
Εναλλακτικός τίτλος
Development of advanced high-resolution mass spectrometry methods for the thorough characterization of olive oil
Συγγραφέας
Δρακοπούλου, Σοφία (Πατρώνυμο: Κωνσταντίνος)
Ημερομηνία
2022
Ίδρυμα
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Θωμαΐδης Νικόλαος
Οικονόμου Αναστάσιος
Κόκκινος Χρήστος
Γκίκας Ευάγγελος
Προεστός Χαράλαμπος
Βασιλείου Βασίλειος
Δασενάκη Μαριλένα
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία ➨ Αναλυτική χημεία
Λέξεις-κλειδιά
Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο; Αυθεντικότητα; LC-QTOF-MS; LC-TIMS-HRMS; Νοθεία
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.