Επίδραση της χορήγησης ελαιολάδου πλούσιου σε φαινολικές ενώσεις στη λειτουργικότητα αιμοπεταλίων και σε βιοχημικούς δείκτες υγείας διαβητικών ασθενών

Περίληψη

Εισαγωγή: Η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν συστατικά με ήπια αντιαιμοπεταλιακή δράση, θα μπορούσε να συνεισφέρει στην καθημερινή καταστολή της υπερενεργοποίησης των αιμοπεταλίων ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2 (ΣΔ2). Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα τέτοιο τρόφιμο, κυρίως λόγω των φαινολικών ενώσεων που περιέχει και ειδικότερα της ελαιοκανθάλης, της οποίας ο μηχανισμός δράσης δικαιολογεί ισχυρή αντιαιμοπεταλιακή και αντιφλεγμονώδη δράση. Βασικοί στόχοι της παρούσας μελέτης ήταν: α) να συγκριθεί η in vitro αντιαιμοπεταλιακή δράση των σημαντικότερων φαινολικών ενώσεων του ελαιολάδου σε αιμοπετάλια υγιών εθελοντών, β) να διερευνηθεί κατά πόσο φαινολικά εκχυλίσματα ελαίων πλούσιων σε ελαιοκανθάλη μπορούν να εμφανίσουν in vitro αντιαιμοπεταλιακή δράση, γ) να διερευνηθεί κατά πόσο η άμεση χορήγηση EVOO πλούσιου σε ελαιοκανθάλη, ενσωματωμένο σε ένα υδατανθρακικό γεύμα, συμβάλλει δοσοεξαρτώμενα, στη βελτίωση της κινητικής μεταβολικών δεικτών και της ενεργοπο ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Introduction: The consumption of foods containing ingredients with mild antiplatelet action could contribute to the daily suppression of platelet hyperactivation in patients with Type 2 Diabetes Mellitus (T2DM). Extra virgin olive oil could serve as such a food, primarily due to the phenolic compounds it contains, particularly oleocanthal, whose mechanism of action justifies a strong antiplatelet and anti-inflammatory effect. The main objectives of this study were: a) to compare the in vitro antiplatelet action of the most important phenolic compounds in olive oil on platelets from healthy volunteers, b) to investigate whether phenolic extracts from oils rich in oleocanthal can exhibit in vitro antiplatelet action, and c) to explore whether the direct administration of oleocanthal-rich EVOO, integrated into a carbohydrate meal, contributes dose-dependently to the improvement of the kinetics of metabolic markers and platelet activation in patients with T2DM. Methodology: In vitro experi ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/59123
ND
59123
Εναλλακτικός τίτλος
Effect of administering olive oil rich in phenolic compounds on platelet functionality and biochemical health markers in diabetic patients
Συγγραφέας
Κατσά, Μαρία-Ευθυμία (Πατρώνυμο: Αναστάσιος)
Ημερομηνία
2025
Ίδρυμα
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Σχολή Επιστημών Υγείας & Αγωγής. Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής
Εξεταστική επιτροπή
Νομικός Τζώρτζης
Μαγιάτης Προκόπης
Ρόχας Χιλ Ανδρέα Πάολα
Αντωνοπούλου Σμαραγδή
Ιωαννίδης Αναστάσιος
Κοντογιάννη Μερόπη
Φραγκοπούλου Ελισάβετ
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΕπιστήμες Υγείας ➨ Νοσηλευτική
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΕπιστήμες Υγείας ➨ Διατροφή και Διαιτολογία
Λέξεις-κλειδιά
Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο; Ελαιοκανθάλη; Σεκοϊριδοειδή; Φαινολικές ενώσεις; Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2; Ενεργοποίηση αιμοπεταλίων; Οξειδωτικό στρες; Μεταγευματικός δυσμεταβολισμός
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.