Τουριστική ανάπτυξη και τοπική αγροδιατροφή: η περίπτωση του γαστρονομικού τουρισμού στη Σαντορίνη

Περίληψη

Αντικείμενο της διατριβής αποτελεί η σχέση του τουρισμού, και ειδικότερα του γαστρονομικού τουρισμού, με το τοπικό σύστημα αγροδιατροφής. Σκοπός είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι δυνατές οι συνέργειες μεταξύ του τοπικού αγροδιατροφικού και του τουριστικού τομέα στο περιβάλλον των τουριστικά ανεπτυγμένων μικρών ελληνικών νησιών. Επιχειρεί να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με: α) τις δυνατότητες διασύνδεσης του συμβατικού τουριστικού προτύπου με το τοπικό αγροδιατροφικό σύστημα, β) τα όρια της στρατηγικής για την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού ως εναλλακτική οδό βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης με σκοπό την υπέρβαση των προβλημάτων στα οποία προσέκρουσαν τόσο το συμβατικό τουριστικό πρότυπο όσο και το συμβατικό αγροδιατροφικό σύστημα, γ) τις ευκαιρίες και τις δυσχέρειες για την ανάπτυξη των συνεργειών στο ιδιαίτερο περιβάλλον των τουριστικά ανεπτυγμένων νησιών, δ) τον ορισμό του τοπικού ως πεδίο διαπραγμάτευσης για τον επιχειρηματικό κόσμο και την κοινότητα, καθώς και ε) τις αναγκ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The thesis aims to explore potential synergies between the local agri-food system and the predominant tourism sector in small Greek island destinations. It proposes to explore a) the possibilities to interlink the conventional tourism model with the local agri-food complex, b) the challenges and limitations of advancing culinary tourism as an alternative strategy to overcome the shortcomings of the conventional tourism and agri-food systems, c) the opportunities offered, and the impediments encountered to create linkages within the particular context of small island tourism destinations. It also focuses on defining the local, which is a critical issue for entrepreneurs and policy makers alike, and evaluates public policy interventions to enhance culinary tourism and forge local supply chains. Τhe thesis adopts the strategy of theoretically informed case study research. The theoretical investigation evolves along the lines of the holistic approach proposed by human geography and explore ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/51530
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/51530
ND
51530
Εναλλακτικός τίτλος
Tourism development and local agrifood system: the case of culinary tourism in Santorini
Συγγραφέας
Τσακοπούλου, Κωνσταντίνα του Κωνσταντίνος
Ημερομηνία
2022
Ίδρυμα
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Σχολή Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών. Τμήμα Γεωγραφίας
Εξεταστική επιτροπή
Σκορδίλη Σοφία
Δέφνερ Αλέξιος-Μιχαήλ
Λαμπριανίδης Θεολόγος
Ανθοπούλου Θεοδοσία
Καλογερέσης Αθανάσιος
Παπαδόπουλος Απόστολος
Παρταλίδου Μαρία
Επιστημονικό πεδίο
Κοινωνικές ΕπιστήμεςΚοινωνική και Οικονομική Γεωγραφία ➨ Αναπτυξιακές μελέτες
Λέξεις-κλειδιά
Γαστρονομικός τουρισμός; Τοπική αγροδιατροφή; Βιώσιμη τοπική ανάπτυξη; Νησιωτικότητα; Σαντορίνη
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., χαρτ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.