Μεταβολομική ανάλυση τυροκομικών προϊόντων με την φασματοσκοπία NMR

Περίληψη

H παρούσα διατριβή αφορά τη μελέτη της γραβιέρας Κρήτης ΠΟΠ και κρητικών λευκών όξινων τυριών ΠΟΠ με τη χρήση της Φασματοσκοπίας NMR χαμηλού και υψηλού πεδίου και την μεταβολομική ανάλυση των πειραματικών δεδομένων με κατάλληλα πολυπαραμετρικά στατιστικά μοντέλα Η διατριβή χωρίζεται σε τρία κύρια μέρη, το πρώτο αφορά τη μελέτη της διαδικασίας ωρίμανσης της γραβιέρας Κρήτης, το δεύτερο τη μελέτη της επίδρασης του γάλακτος τυροκόμησης στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της γραβιέρας Κρήτης, και το τρίτο την ανάλυση τεσσάρων διαφορετικών τύπων λευκών όξινων τυριών με ΠΟΠ (πλην ενός) που παράγονται στην Κρήτη. Στο πρώτο μέρος της διατριβής μελετήθηκαν τρία (3) δείγματα κρητικής γραβιέρας που παράχθηκαν σε τυροκομεία της ευρύτερης περιοχής της Κρήτης και κατά τη διάρκεια της ωρίμανσής τους έγιναν τακτικές δειγματοληψίες για ανάλυση. Με τη χρήση της φασματοσκοπίας NMR υψηλής ανάλυσης λήφθηκαν τα φάσματα των υδατικών και άπολων εκχυλισμάτων των δειγμάτων γραβιέρας, και με την ποσοτική ολοκλήρωση των ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

This dissertation deals with the study of PDO Cretan graviera cheese and several white PDO Cretan cheeses produced solely on the island, using high field and low field (LF) NMR spectroscopy and metabolomics for the development of multivariate statistical analysis models based on the NMR experimental data. The research results are presented in three main parts; the first deals with the study of the maturation process of Cretan graviera cheese, the second part examines the effect of milk composition and state (liquid or powder) on the chemical composition of graviera, while the third part deals with the analysis of several sour white PDO cheeses produced in Crete. Three (3) Cretan graviera samples produced in different dairy producer sites on the island of Crete were studied in the first part of the thesis, were followed during maturation, and sampled regularly for analysis. Polar and apolar extracts of the graviera cheese samples were studied by high resolution NMR spectroscopy, and the ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/49548
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/49548
ND
49548
Εναλλακτικός τίτλος
Metabolomic analysis of dairy products by NMR spectroscopy
Συγγραφέας
Ράλλη, Ευαγγελία (Πατρώνυμο: Ελευθέριος)
Ημερομηνία
2021
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Κρήτης. Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας. Εργαστήριο Φασματοσκοπίας NMR
Εξεταστική επιτροπή
Σπύρος Απόστολος
Περγαντής Σπυρίδων
Χανιωτάκης Νικόλαος
Δημάδης Κωνσταντίνος
Κατερινόπουλος Χαράλαμπος
Παυλίδης Ιωάννης
Stapf Siegfried
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία ➨ Αναλυτική χημεία
Λέξεις-κλειδιά
Φασματοσκοπία NMR; Μεταβολομική ανάλυση; Γραβιέρα; Κρητικό τυρί ΠΟΠ; Χρόνος αποδιέγερσης; Αμινοξέα; Λιπαρά; NMR χαμηλού πεδίου
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.