Ανάπτυξη καινοτόμου βιοδιυλιστηρίου για την παραγωγή βακτηριακής κυτταρίνης και προϊόντων διατροφής προστιθέμενης αξίας από υποπροϊόν τυποποίησης κορινθιακής σταφίδας

Περίληψη

Η Κορινθιακή σταφίδα προέρχεται από τη φυσική αποξήρανση των σταφυλιών της ποικιλίας σταφυλιού Vitis vinifera L. var. Apyrena και αποτελεί αρχαίο εθνικό προϊόν. Δεν υφίσταται θερμική επεξεργασία, προσθήκη γλυκαντικών μέσων ή άλλων προσθέτων, και μπορεί να καταναλωθεί αυτούσια ή να προστεθεί σε προϊόντα αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής και μαγειρικής, ενώ με κατάλληλη κατεργασία μπορεί να μετατραπεί σε σιρόπι ή συμπυκνωμένο γλεύκος και να χρησιμοποιηθεί ως γλυκαντική ύλη (σταφιδίνη) ή ως πρώτη ύλη για την παραγωγή οινοπνεύματος και ποτών. Σήμερα, η Κορινθιακή σταφίδα εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα βασικότερα εξαγωγικά προϊόντα της Ελλάδας, με την Κορινθιακή σταφίδα Βοστίτσα να είναι η ανώτερη ποιοτικά. Ωστόσο, οι παραγόμενες ποσότητες ξηρής σταφίδας είναι δυστυχώς σταθερά φθίνουσες κυρίως λόγω του μεγάλου κόστους παραγωγής, και της έλλειψης κυβερνητικών επιδοτήσεων. Μια εταιρεία τυποποίησης Κορινθιακής σταφίδας παράγει μεγάλες ποσότητες υποπροϊόντος τυποποίησης (ΥΤΚ) ή «βιομηχανικού παρα ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Corinthian currants are produced by the natural drying of Vitis vinifera L. var. Apyrena grapes and is a historic Greek product, cultivated since antiquity. It does not undergo any heat treatments, addition of sweeteners or other additives, and can be consumed as such, added to bakery, confectionery and cooking products, or it can be processed for the production of syrups or concentrates for use as sweetener or as raw material for alcohol and beverage production. Today, Corinthian currants are still one of the main export commodities of the country, with Vostitsa currants being the top quality. However, the amount of currants produced is steadily declining, mainly due to the high production costs and the lack of governmental subsidies. A Corinthian currant processing company produces large quantities of finishing side-stream (FSS) (accounting for 5-6% of the processed raw material), which differs from the marketable product mainly in the size of the berries (<4 mm, >8 mm), and the pres ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/47929
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/47929
ND
47929
Εναλλακτικός τίτλος
Development of a novel biorefinery for the production of bacterial cellulose and other added-value food products using the corinthian currants finishing side-stream
Συγγραφέας
Πλειώνη, Ίρις (Πατρώνυμο: Λεωνίδας)
Ημερομηνία
2020
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Πατρών. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας. Τομέας Χημικών Εφαρμογών, Χημικής Ανάλυσης και Χημείας Περιβάλλοντος. Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Μπεκατώρου Αργυρώ
Κουτίνας Αθανάσιος
Κανελλάκη Μαρία
Καραθάνος Βάιος
Χίου Αντωνία
Γαλάνης Αλέξης
Μαλλούχος Αθανάσιος
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία
Λέξεις-κλειδιά
Κορινθιακή σταφίδα; Υποπροϊόν τυποποίησης; Βιοτεχνολογική αξιοποίηση; Οίνος; Ξύδι; Γλυκαντικές ύλες; Βακτηριακή κυτταρίνη; Μαγιά αρτοποιίας; Τεχνοοικονομική ανάλυση; Προστιθέμενη αξία
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
312 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)