Επίδραση των αντιοξειδωτικών ουσιών του ερυθρού οίνου και της ρεσβερατρόλης στην πρόσληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων σε υγιείς και ασυμπτωτικούς υπερλιπιδαιμικούς συμμετέχοντες

Περίληψη

Η αντιμετώπιση της υπερλιπιδαιμίας αποτελεί προληπτική αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών επεισοδίων και μπορεί να γίνει με διάφορα θεραπευτικά σχήματα, αλλά και εξωγενώς με τη διατροφή. Η λήψη αντιοξειδωτικών με τη διατροφή, θεωρείται ότι είναι πιο αποτελεσματική λόγω του ότι οι τροφές περιέχουν συνδυασμούς ουσιών με διαφορετικό αντιοξειδωτικό δυναμικό που τις κάνει να συμμετέχουν ενεργά σε αντιδράσεις εξουδετέρωσης των ελεύθερων ριζών, προστατεύοντας τον οργανισμό από τις βλαβερές συνέπειες αυτών αλλά και των τοξικών παραγώγων τους. Αρκετές μελέτες που έχουν γίνει σε ασθενείς με διαπιστευμένη καρδιαγγειακή ή στεφανιαία νόσο καθώς και σε υγιείς, έχουν στοιχειοθετήσει τον προστατευτικό ρόλο της μέτριας κατανάλωσης κόκκινου κρασιού στο καρδιαγγειακό σύστημα . Αυτή η ευεργετική επίδραση έχει αποδοθεί κυρίως στην υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και ειδικά σε φλαβονοειδή, ισχυρά αντιοξειδωτικά του κόκκινου κρασιού , η πρόσληψη των οποίων επίσης σχετίζεται αντίστροφα με τη συχνότητα εμφ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Hyperlipidemia is among the risk factors for cardiovascular disease as it promotes the production of reactive oxygen species (ROS) leading to oxidative stress . Cardiovascular disease remains the main cause of mortality today, and it is essential to detect the early stage parameters that lead to atherosclerosis and to prevent the disease using natural dietary interventions. Synergy and the added value of several antioxidants provide more protection in combination against free radicals than any single ingredient. Therefore, the assessment of the combined antioxidant status would provide more relevant biological information compared to that obtained by the measurement of individual compounds . Evidence-based epidemiological studies in patients with established cardiovascular disease or coronary heart disease compared to healthy individuals, have revealed an association between the lower risk of cardiovascular disease and moderate red wine consumption . Red wine, with its polyphenolic com ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/39049
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/39049
ND
39049
Εναλλακτικός τίτλος
Cardiovascular risk and benefits from antioxidant dietary intervention with red wine and resveratrol in normal and asymptomatic hypercholesterolemic individuals
Συγγραφέας
Αποστολίδου, Χριστίνα του Ιωάννης
Ημερομηνία
2016
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Πολυτεχνική. Τμήμα Χημικών Μηχανικών
Εξεταστική επιτροπή
Αδαμόπουλος Κωνσταντίνος
Στοφόρος Νικόλαος
Ηλιάδης Σταύρος
Καραθάνος Βάιος
Λιακοπούλου-Κυριακίδου Μαρία
Γούλα Αθανασία
Ασημοπούλου Ανδρεάνα
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΕπιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά
Ασυμπτωματική υπερχοληστερολαιμία; Ολική αντιοξειδωτική ικανότητα; Βιταμίνη Ε; Οξειδωτικό στρες
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
379 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)