Σύγκριση των βιολογικών δράσεων φυσικών προϊόντων διατροφής: απαραίτητα ιχνοστοιχεία (Zn, Cu) σε διατροφικά προϊόντα σχολικών κυλικείων και η σχέση τους με τη σωματική-πνευματική ανάπτυξη των παιδιών-καταναλωτών

Περίληψη

Τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία Zn, Cu, αποτελούν κομβικά στοιχεία για την ανάπτυξη και την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Συμμετέχουν στην ολοκλήρωση της αναπαραγωγικής διαδικασίας, τη σύνθεση κατεχολαμινών και την ανάπτυξης του ΚΝΣ. Τα πρώτα έτη της εφηβείας είναι ένα κρίσιμο στάδιο σωματοδιανοητικής ανάπτυξης το οποίο εξαρτάται καθοριστικά από τη διατροφή. Τα μεταλλικά ιχνοστοιχεία Zn και Cu, απαντούν στα τρόφημα με ένα μεγάλο εύρος συγκεντρώσεων, η βιοδιαθεσιμότητά τους όμως εξαρτάται από τα υπόλοιπα συστατικά των τροφίμων. Η διατροφική επάρκεια σε απαραίτητα ιχνοστοιχεία αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης λειτουργιών-δομών του ΚΝΣ που σχετίζονται με τη μνήμη το συναίσθημα και τις δεξιότητες. Τα ενδιάμεσα γεύματα (σνακ) τα οποία καταναλώνονται ευρέως από τους εφήβους επιδεικνύουν συχνά πτωχούς δείκτες διατροφικής αξίας καθώς αρκετά από αυτά αποδίδουν πολλές θερμίδες αλλά ελλειματικές ποσότητες ιχνοστοιχείων όπως Zn και Cu. Η μειωμένη πρόσληψη των ανωτέρω μετάλλων δύναται να ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Essential metals , Zn and Cu, represent significant and determinant factors for human development and health, participating , among other very important systemic procedures, in reproductive system’s development and normal function.Beginning of puberty depicts a crucial period of body- mental development ,strongly depended on nutrition.Trace metals , like Zn and Cu, present a wide range of concentrations within foods but their bioavailability depends on many other food ingredients.Intermediate meals (snacks), widely consumed by adolescents , usually reveal poor nutritional value index as they may render many calories versus inadequate amounts of essential metals like Zn and Cu. Decreased intake of the above metals may lead to food intake and body weight disturbances via mechanisms connecting leptin and insulin to hypothalamus induced hunger-satiation control.Aims of the present thesis were: 1. Investigation of , the available in school buffets and super markets, snacks’ quality, mainly ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/37010
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/37010
ND
37010
Εναλλακτικός τίτλος
Comparisons on the biological actions of natural food products: essential trace elements (Zn, Cu) in the nutritional products of school buffets and their relation to growth-mental development of school children-consumers (aged 13-15 years)
Συγγραφέας
Φίλιου, Δήμητρα (Πατρώνυμο: Στέργιος)
Ημερομηνία
2013
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Ιατρικής. Τομέας Λειτουργικός - Κλινικοεργαστηριακός. Εργαστήριο Φυσιολογίας
Εξεταστική επιτροπή
Καλφακάκου Βασιλική
Ευαγγέλου Άγγελος
Κούτρας Βασίλειος
Αλμπάνης Τριαντάφυλλος
Σιαμοπούλου-Μαυρίδου Αντιγόνη
Κιόρτσης Δημήτριος-Νικηφόρος
Παπαδοπούλου Χρυσάνθη
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΕπιστήμες Υγείας
Κοινωνικές ΕπιστήμεςΕκπαίδευση
Λέξεις-κλειδιά
Απαραίτητα ιχνοστοιχεία Zn και Cu; Εφηβεία; Βιοδιαθεσιμότητα Zn και Cu; Ενδιάμεσα γεύματα; Συγκεντρώσεις Zn και Cu τριχωτού κεφαλής; Σωματοδιανοητική ανάπτυξη εφήβων
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
147 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ., ευρ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)