Επίδραση χρήσης απορροφητών οξυγόνου, τροποποιημένης ατμόσφαιρας αζώτου, ακτινοβόλησης, υλικού συσκευασίας, φωτός, θερμοκρασίας και χρόνου συντήρησης στην ποιότητα ολόκληρου και θρυμματισμένου αμυγδάλου

Περίληψη

Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η επίδραση της χρήσης απορροφητή οξυγόνου, τροποποιημένης ατμόσφαιρας αζώτου, της διαπερατότητας του υλικού συσκευασίας στο οξυγόνο και των συνθηκών αποθήκευσης στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ολόκληρου και θρυμματισμένου αμυγδάλου. Τα ολόκληρα και τα θρυμματισμένα αμύγδαλα συσκευάστηκαν στα ακόλουθα υλικά συσκευασίας: α) πολυαιθυλενοτερεφθαλικός εστέρας // Χαμηλής πυκνότητας πολυαιθυλένιο (PET//LDPE) β) Χαμηλής πυκνότητας πολυαιθυλένιο / αιθυλενο βινυλική αλκοόλη / Χαμηλής πυκνότητας πολυαιθυλένιο (LDPE/EVOH/LDPE), σε ατμόσφαιρα αζώτου ή παρουσία απορροφητή οξυγόνου και αποθηκεύτηκαν υπό φωτισμό ή στο σκοτάδι σε θερμοκρασία 4 και 20 °C για χρονικό διάστημα 12 μηνών. Η αξιολόγηση τις μεταβολής της ποιότητας των αμυγδάλων έγινε με χρήση τόσο αντικειμενικών (προσδιορισμός αριθμού υπεροξειδίων, εξανάλης, χρώματος, λιπαρών οξέων και πτητικών συστατικών) όσο και υποκειμενικών (οργανοληπτική αξιολόγηση χρώματος, υφής, γεύσης και οσμής) μεθόδων. Η συγκέντρωση σ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

period of 12 months. Quality parameters monitored were: peroxide value, hexanal content, color, fatty acid composition and volatile compounds. Of the sensory attributes color, texture, odor and taste were evaluated. PV ranged between 0.17 for fresh non-irradiated almonds and 19.79 meq O2/kg oil for almonds irradiated at 3.0 kGy packaged in barrier pouches stored under N2 and exposed to light at 20 °C after 12 months of storage. Respective values for εξανάλης were <28.5 µg/kg and 8.97 mg/kg. Irradiation resulted in a decrease of PUFA and MUFA with storage time with a parallel increase of SFA. Likewise, volatile compounds such as aldehydes, ketones, alcohols and alkanes increased with storage time indicating enhanced lipid oxidation. Color parameters of samples packaged with O2 absorber remained mostly unaffected. For samples packaged under a N2 atmosphere L*, b* values decreased with a parallel increase of value a* resulting to gradual product darkening. Non-irradiated almonds retained ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/30284
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/30284
ND
30284
Εναλλακτικός τίτλος
Effect of active and modified atmosphere packaging, container oxygen barrier, irradiation and storage conditions on quality retention of raw whole and ground unpeeled almond kernels ( prunus dulcis)
Συγγραφέας
Μέξης, Σταμάτιος (Πατρώνυμο: Φραγκίσκος)
Ημερομηνία
2011
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Κοντομηνάς Μιχαήλ
Κωμαΐτης Μιχαήλ
Κουτίνας Αθανάσιος
Καραθάνος Βάϊος
Ρηγανάκος Κυριάκος
Τασιούλα Μαρία
Μπαδέκα Αναστασία
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές Επιστήμες
Χημεία
Λέξεις-κλειδιά
Ολόκληρο αμύγδαλο; Θρυμματισμένο αμύγδαλο; Ενεργή συσκευασία; Συσκευασία σε ατμόσφαιρα αζώτου; Απορροφητές οξυγόνου; Επιμήκυνση χρόνου ζωής; Ποιότητα
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
203 σ., πιν., σχημ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)