Επίδραση χρήσης απορροφητών οξυγόνου, τροποποιημένης ατμόσφαιρας αζώτου, ακτινοβόλησης, υλικού συσκευασίας, φωτός, θερμοκρασίας και χρόνου συντήρησης στην ποιότητα ολόκληρου και θρυμματισμένου αμυγδάλου
Περίληψη
Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η επίδραση της χρήσης απορροφητή οξυγόνου, τροποποιημένης ατμόσφαιρας αζώτου, της διαπερατότητας του υλικού συσκευασίας στο οξυγόνο και των συνθηκών αποθήκευσης στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ολόκληρου και θρυμματισμένου αμυγδάλου. Τα ολόκληρα και τα θρυμματισμένα αμύγδαλα συσκευάστηκαν στα ακόλουθα υλικά συσκευασίας: α) πολυαιθυλενοτερεφθαλικός εστέρας // Χαμηλής πυκνότητας πολυαιθυλένιο (PET//LDPE) β) Χαμηλής πυκνότητας πολυαιθυλένιο / αιθυλενο βινυλική αλκοόλη / Χαμηλής πυκνότητας πολυαιθυλένιο (LDPE/EVOH/LDPE), σε ατμόσφαιρα αζώτου ή παρουσία απορρο
Επίδραση χρήσης απορροφητών οξυγόνου, τροποποιημένης ατμόσφαιρας αζώτου, ακτινοβόλησης, υλικού συσκευασίας, φωτός, θερμοκρασίας και χρόνου συντήρησης στην ποιότητα ολόκληρου και θρυμματισμένου αμυγδάλου
Περίληψη
Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η επίδραση της χρήσης απορροφητή οξυγόνου, τροποποιημένης ατμόσφαιρας αζώτου, της διαπερατότητας του υλικού συσκευασίας στο οξυγόνο και των συνθηκών αποθήκευσης στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ολόκληρου και θρυμματισμένου αμυγδάλου. Τα ολόκληρα και τα θρυμματισμένα αμύγδαλα συσκευάστηκαν στα ακόλουθα υλικά συσκευασίας: α) πολυαιθυλενοτερεφθαλικός εστέρας // Χαμηλής πυκνότητας πολυαιθυλένιο (PET//LDPE) β) Χαμηλής πυκνότητας πολυαιθυλένιο / αιθυλενο βινυλική αλκοόλη / Χαμηλής πυκνότητας πολυαιθυλένιο (LDPE/EVOH/LDPE), σε ατμόσφαιρα αζώτου ή παρουσία απορρο οξέων και πτητικά συστατικά) και οργανοληπτικά (χρώμα, υφή, γεύση και οσμή) χαρακτηριστικά των ολόκληρων αμυγδάλων. Η επίδραση της γ-ακτινοβολίας, σε δόση 7 kGy, προκάλεσε την αύξηση του αριθμού υπεροξειδίων κατά δέκα φορές. Μικρή αλλά στατιστικά σημαντική ήταν η επίδραση της γ-ακτινοβολίας σε δόση 7 kGy στην συγκέντρωση της εξανάλης. Η συγκέντρωση των πολύακόρεστων λιπαρών οξέων δεν μεταβλήθηκε σημαντικά (p>0,05) κατά την ακτινοβόληση σε δόση έως και 7 kGy ενώ η συγκέντρωση των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων μειώθηκε με παράλληλη αύξηση των κορεσμένων λιπαρών οξέων σε δόση μεγαλύτερη των 3 kGy. Επιπλέον η συγκέντρωση πτητικών ενώσεων όπως οι αλδεΰδες, οι κετόνες και οι αλκοόλες, τα οποία αποτελούν δευτερογενή προϊόντα οξείδωσης των λιπών, βρέθηκε ότι αυξήθηκαν παράλληλα με την αύξηση της δόσης ακτινοβολίας. Η παράμετρος L* του χρώματος των αμυγδάλων μειώθηκε (p<0,05) μετά την ακτινοβόληση σε δόση μεγαλύτερη των 3 kGy ενώ οι παράμετροι a*και b* παρέμειναν αμετάβλητες μετά την ακτινοβόληση σε δόσεις έως και 7kGy. Με βάση την οργανοληπτική αξιολόγηση, τα αμύγδαλα κρίθηκαν οργανοληπτικώς αποδεκτά κατόπιν ακτινοβόλησης σε δόση έως και 3 kGy. Τέλος, μελετήθηκε η επίδραση της χρήσης ενεργής συσκευασίας, της τροποποιημένης ατμόσφαιρας αζώτου και των συνθηκών αποθήκευσης στην ποιότητα του ακτινοβολημένου και μη ολόκληρου αμυγδάλου. Τα αμύγδαλα συσκευάστηκαν σε υλικά συσκευασίας φραγμού και υψηλού φραγμού στο οξυγόνο, σε ατμόσφαιρα αζώτου ή σε συνδυασμό με έναν απορροφητή οξυγόνου και αποθηκεύτηκαν υπό φωτισμό ή στο σκοτάδι στους 20 °C για διάστημα 12 μηνών. Η αξιολόγηση της μεταβολής της ποιότητας των αμυγδάλων έγινε με τον προσδιορισμό του αριθμού υπεροξειδίων, της εξανάλης, του χρώματος (αντικειμενικά), των λιπαρών οξέων και των πτητικών συστατικών. Επίσης διεξήχθη και οργανοληπτική αξιολόγηση που περιελάμβανε την αξιολόγηση του χρώματος, υφής, γεύσης και οσμής. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συγκέντρωση σε υπεροξείδια κυμάνθηκε μεταξύ 0.17 για τα φρέσκα μη ακτινοβολημένα αμύγδαλα και 19.79 meq O2/kg oil για τα ακτινοβολημένα αμύγδαλα σε δόση 3.0 kGy που συσκευάστηκαν στο υλικό φραγμού σε ατμόσφαιρα αζώτου και αποθηκεύτηκαν υπό φωτισμό στους 20 °C για 12 μήνες. Αντίστοιχα η συγκέντρωση σε εξανάλη κυμάνθηκε μεταξύ <28.5 µg/kg και 8.97 mg/kg. Αποτέλεσμα της επεξεργασίας με ακτινοβόληση και του χρόνου αποθήκευσης ήταν η μείωση της συγκέντρωσης των PUFA και MUFA με παράλληλη αύξηση των SFA. Επιπλέον η συγκέντρωση πτητικών ενώσεων όπως οι αλδεΰδες, οι κετόνες, οι αλκοόλες και τα αλκάνια αυξήθηκαν κατά την διάρκεια της αποθήκευσης. Στην περίπτωση χρήσης των απορροφητών οξυγόνου, δεν καταγράφηκε σημαντική μεταβολή των παραμέτρων L*, a* και b*. Στην περίπτωση συσκευασίας σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα αζώτου οι παράμετροι L* και b* μειώθηκαν με παράλληλη αύξηση της παραμέτρου a* με αποτέλεσμα το προϊόν να καταστεί πιο σκουρόχρωμο Τα μη ακτινοβολημένα αμύγδαλα διατήρησαν οργανοληπτικός αποδεκτή ποιότητα ακόμα και μετά την πάροδο 12 μηνών αποθήκευσης στην περίπτωση χρήσης των απορροφητών οξυγόνου ενώ κατά την συσκευασία σε ατμόσφαιρα αζώτου ο χρόνος ζωής ανήλθε στους 8 μήνες. Ο χρόνος ζωής ανήλθε σε 6 (1.0 kGy) και 4 (3.0 kGy) μήνες για τα δείγματα που συσκευάστηκαν στο υλικό συσκευασίας φραγμού και 10 (1.0 kGy) και 8 (3.0 kGy) μήνες για τα δείγματα που συσκευάστηκαν στο υλικό υψηλού φραγμού.
περισσότερα
Περίληψη σε άλλη γλώσσα
period of 12 months. Quality parameters monitored were: peroxide value, hexanal content, color, fatty acid composition and volatile compounds. Of the sensory attributes color, texture, odor and taste were evaluated. PV ranged between 0.17 for fresh non-irradiated almonds and 19.79 meq O2/kg oil for almonds irradiated at 3.0 kGy packaged in barrier pouches stored under N2 and exposed to light at 20 °C after 12 months of storage. Respective values for εξανάλης were <28.5 µg/kg and 8.97 mg/kg. Irradiation resulted in a decrease of PUFA and MUFA with storage time with a parallel increase of SFA. Likewise, volatile compounds ματισμένα αμύγδαλα είχαν οργανοληπτικό χρόνο ζωής 6-7 μήνες συσκευασμένα στο υλικό PET//LDPE και 8 μήνες συσκευασμένα στο LDPE/EVOH/LDPE σε ατμόσφαιρα αζώτου σε συνθήκες αποθήκευσης φωτισμού στους 20 °C ενώ κατά την αποθήκευση στους 4 °C καταγράφηκε μία επιμήκυνση του χρόνου ζωής κατά 1 μήνες εν συγκρίσει με την αποθήκευση στους 20 °C. Στην περίπτωση χρήσης απορροφητή οξυγόνου ανεξαρτήτως της διαπερατότητας του υλικού συσκευασίας στο οξυγόνο, των συνθηκών φωτισμού, της θερμοκρασίας αποθήκευσης και της προ-επεξεργασίας του θρυμματισμού τα αμύγδαλα είχαν χρόνο ζωής 12 μήνες. Επιπλέον μελετήθηκε η επίδραση διαφόρων δόσεων γ-ακτινοβολίας (1, 1.5, 3.0, 5.0 και 7.0 kGy) στα φυσικοχημικά (χρώμα, αριθμός υπεροξειδίων, σύνθεση λιπαρών="itemHandle" id="itemHandle" value="10442/45481" />
Περίληψη σε άλλη γλώσσα
period of 12 months. Quality parameters monitored were: peroxide value, hexanal content, color, fatty acid composition and volatile compounds. Of the sensory attributes color, texture, odor and taste were evaluated. PV ranged between 0.17 for fresh non-irradiated almonds and 19.79 meq O2/kg oil for almonds irradiated at 3.0 kGy packaged in barrier pouches stored under N2 and exposed to light at 20 °C after 12 months of storage. Respective values for εξανάλης were <28.5 µg/kg and 8.97 mg/kg. Irradiation resulted in a decrease of PUFA and MUFA with storage time with a parallel increase of SFA. Likewise, volatile compounds such as aldehydes, ketones, alcohols and alkanes increased with storage time indicating enhanced lipid oxidation. Color parameters of samples packaged with O2 absorber remained mostly unaffected. For samples packaged under a N2 atmosphere L*, b* values decreased with a parallel increase of value a* resulting to gradual product darkening. Non-irradiated almonds retained ...
περισσότερα
![]() | |||
![]() |
Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. |
Στατιστικά χρήσης

ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
Πηγή: Google Analytics.

ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
Πηγή: Google Analytics.

ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.

ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.