Η επίδραση της αλατότητας στην κερασιά (Prunus avium L.)

Περίληψη

Μελετήθηκε η προσαρμοστικότητα της κερασιάς σε συνθήκες αλατότητας καλύπτοντας τις κύριες καλλιεργούμενες ποικιλίες (Τραγανά Εδέσσης και Bigarreau Burlat) όπως και δύο υποκείμενα (Mazzard και CAB-6P), όσο και διάφορα άλατα (CaCl2 και NaCl) καθώς και συνθήκες υψηλού οσμωτικού δυναμικού μη αλατούχου εξωτερικού διαλύματος. Τρία πειράματα θερμοκηπίου χρησιμοποιήθηκαν για την μελέτη της επίδρασης της αλατότητας στην αύξηση των φυτών, τη χημική σύσταση, τις υδατικές σχέσεις, την συγκέντρωση χλωροφύλλης, όπως και για την μελέτη της δυνατότητας ανάκαμψης της κερασιάς μετά από μια περίοδο καταπόνησης με NaCl και με σακχαρόζη. Επίσης έγινε ένα πείραμα ιστοκαλλιέργειας, στο οποίο μελετήθηκε η επίδραση των NaCl και CaCl2 στην αύξηση των φυτών, τη χημική σύσταση καθώς και στη δράση ενζυμικών και μη αντιοξειδωτικών. Τα αποτελέσματα αυτής της διατριβής δείχνουν ότι: α) η αλατότητα προκαλεί μείωση της αύξησης των φυτών, αύξηση της συγκέντρωσης τοξικών ιόντων (Na και Cl) όλων των φυτικών τμημάτων και μ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The adaptability of cherry plants to salinity conditions was investigated using the two most commonly cultivated varieties (‘Τragana Edessis’ and ‘Bigarreau Burlat’) and two rootstocks (Mazzard and CAB-6P), different salts (CaCl2 and NaCl) as also non salt external medium of high osmotic potential. Three greenhouse experiments were carried out to study the effects of salinity on plant growth, nutrient composition, water relations, chlorophyll concentration, as well as to study the ability of cherry trees to recover after a period of salt and non-salt osmotic stress. Furthermore an in vitro experiment was carried out to study the effect of NaCl and CaCl2 on plant growth, nutrient composition, as well as the activity of enzymatic and non-enzymatic antioxidant compounds. The results of this thesis showed that: a) salinity produces a decrease on plant growth, an increase on the toxic ions (Na and Cl) concentration in all plant parts, and a decrease on macronutrients concentration, b) sali ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/15377
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/15377
Εναλλακτικός τίτλος
The influence of salinity on cherry trees (Prunus avium L.)
Συγγραφέας
Βενέτη, Γεωργία Αθανάσιος
Ημερομηνία
2005
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας. Τομέας Οπωροκηπευτικών και Αμπέλου. Εργαστήριο Δενδροκομίας
Εξεταστική επιτροπή
Θέριος Ιωάννης
Δημάση-Θέριου Κορτέσσα
Μισοπολινός Νικόλαος
Βασιλακάκης Μιλτιάδης
Παπακώστα-Τασοπούλου Δέσποινα
Σκαλτσογιάννης Απόστολος
Πατάκας Άγγελος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Γεωργία, Δασοκομία, και Αλιεία
Λέξεις-κλειδιά
Αλατότητα; Κερασιά (Prunus avium); Υδατικό δυναμικό; Οσμωτικό δυναμικό; Αντιοξειδωτικός μηχανισμός; Χλωροφύλλη
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
152 σ., εικ.