Χρήση των αποβλήτων της ζυθοποιίας για παραγωγή ακινητοποιημένων ξηρών ζυμών

Περίληψη

Η διδακτορική διατριβή έχει ως στόχο την αξιοποίηση των αποβλήτων της ζυθοποιίας για τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας. Στη βιβλιογραφική ανασκόπηση της διατριβής περιγράφονται η σύσταση και οι μέχρι τώρα χρήσεις των αποβλήτων της ζυθοποιίας, καθώς και οι καινοτόμες μέθοδοι παραγωγής και οι μέθοδοι ξήρανσης των αρχικών καλλιεργειών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην οινοποιία και ζυθοποιία. Στο πειραματικό μέρος και στη συζήτηση των αποτελεσμάτων εξετάζονται (i) η παραγωγή θερμικά ξηρανθέντων βιοκαταλυτών με χρήση των αποβλήτων της ζυθοποιίας, (ii) η σακχαροποίηση του αμύλου και η ζύμωση με συγκαλλιέργεια, των στερεών αποβλήτων της ζυθοποιίας και (iii) ο εμπλουτισμός με πρωτεΐνες των στερεών αποβλήτων. Αναλυτικότερα, στην παρούσα διατριβή εξετάστηκε η εφαρμογή απλών μεθόδων θερμικής ξήρανσης σε χαμηλές θερμοκρασίες. Η ξήρανση πραγματοποιήθηκε σε λεπτό στρώμα, σε γυάλινες πλάκες ώστε η απομάκρυνση της υγρασίας να είναι ταχύτερη και επομένως η διατήρηση της βιωσιμότητας τω ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The aim of the doctoral thesis is the utilization of brewers’ wastes. In the introduction part of this dissertation the chemical composition of brewers’ wastes is reported. Furthermore the innovative methods of production and the drying methods of starter cultures that can be used in the wine making and brewing are also examined. In the present thesis the application of simple thermal drying methods in low temperatures was examined. Thermal drying was performed in thin layer, on glass plates in order to achieve a more rapid removal of humidity and consequently high viability of cells. Thermal drying was applied in free cells of S. cerevisiae and the fermentability that was compared with freeze dried cells was higher and similar to that of pressed bakers’ yeast, a fact that proves that thermal drying can be competitive to freeze-drying, which is the drying method that is mainly applied in industry. Consequently biocatalysts that were prepared with immobilized cells S. cerev ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/27182
ND
27182
Εναλλακτικός τίτλος
Use of brewers' wastes for the production of immobilized dried yeasts
Συγγραφέας
Τσαούση, Κωνσταντίνα του Σωτήριος
Ημερομηνία
2009
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Πατρών. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Κουτίνας Αθανάσιος
Κανελλάκη Μαρία
Ψαριανός Κωνσταντίνος
Κωμαΐτης Μιχαήλ
Μπεζιρτζόγλου Ευγενία
Καραθάνος Βάΐος
Μπεκατώρου Αργυρώ
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές Επιστήμες
Χημεία
Λέξεις-κλειδιά
Θερμικά ξηρανθείσες ζύμες; Υπολείμματα κριθαριού της ζυθοποιίας; Ακινητοποίηση; Αλκοολική ζύμωση; Οινοποίηση; Ζυθοποίηση; Παραγωγή μονοκυτταρικής πρωτεΐνης; Ζυμώσεις στερεάς κατάστασης
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
πιν., σχημ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)