Στερεά απορρίμματα γεωργικών προϊόντων και γεωργικών βιομηχανιών σαν υποστρώματα ακινητοποίησης κυττάρων για ζύμες αρτοποιίας

Περίληψη

Οι έρευνες για την εκμετάλλευση γεωργικών και αγροτοβιομηχανικών απορριμμάτων έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια. Η τάση, που επικρατεί είναι η χρήση αυτών των απορριμμάτων ως υποστρωμάτων ζύμωσης για ανάπτυξη και παραγωγή μικροοργανισμών, καθώς και για παραγωγή νέων τροφίμων υψηλής προστιθέμενης αξίας και χαμηλού κόστους. Η χρήση της μεθόδου της ακινητοποίησης είναι πολύ ελκυστική, επειδή συνδυάζει και τα δύο. Πολλές αναφορές υπάρχουν για την εκμετάλλευση απορριμμάτων σαν υποστρώματα ακινητοποίησης για την παραγωγή αλκοόλης, μπύρας και κρασιού. Aναφορές για χρήση της μεθόδου ακινητοποίησης στην παρασκευή άρτου δεν υφίστανται στην βιβλιογραφία. Για το λόγο αυτό, η παρούσα διατριβή επικεντρώθηκε στην εκμετάλλευση των στερεών του πορτοκαλιού, που προέρχονται από τα απορρίμματα των εργοστασίων χυμοποίησης και των στερεών απορριμμάτων ζυθοποιίας στην παρασκευή άρτου. Συγχρόνως παρασκευάστηκε πρωτότυπος ακινητοποιημένος βιοκαταλύτης υψηλής διατροφικής αξίας, με ακινητοποίηση κυττάρων σε τραχ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Research on the exploitation of agricultural and agro-industrial waste has been intensified over the last years. The prevalent tendency is the transformation of these wastes as fermentation substrates for growth and production of microorganisms, as well as for the production of new foods of high nutritional value and low cost. The use of immobilization method becomes more attractive, because it combines both of them. A large number of reports exists dealing with the exploitation of agro-industrial wastes as substrates for cell immobilization for the production of alcohol, beer and wine. Reports on the use of immobilization method in breadmaking have not been published so far. Likewise the present thesis has focused on the exploitation of solid orange residues, produced as wastes of orange juice factories and of spent grains of breweries in breadmaking. A model immobilized biocatalyst with high nutritional value was prepared, by immobilizing yeast cells in a Greek traditional cereal foo ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/26621
ND
26621
Εναλλακτικός τίτλος
Solid residues of agisultural products and agricultural industies as cell immobilization substrates for use of baker's
Συγγραφέας
Πλέσσας, Σταύρος του Γεώργιος
Ημερομηνία
2005
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Πατρών. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Κουτίνας Αθανάσιος
Κανελλάκη Μαρία
Σουπιώνη Μάγδα
Μωμαΐτης Μιχαήλ
Κοντομηνάς Μιχαήλ
Κορδούλης Χρήστος
Παπαγεωργκακοπούλου Νικολλέτα
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές Επιστήμες
Χημεία
Λέξεις-κλειδιά
Ακινητοποίηση; Άρτος; Προζύμι; Ζύμωση; Γεωργικά απορρίμματα; Ζύμη αρτοποιίας; Βιομάζα; Κεφίρ
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
πιν., σχημ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)