Μελέτη της σύστασης κτηνοτροφικών σπερμάτων ψυχανθών και φύτρου σπέρματος χαρουπιού και της επίδρασής τους στη φυσιολογία και βιοχημεία ...

Περίληψη

Η παρούσα διατριβή είχε βασικό σκοπό να μελετήσει τις επιδράσεις της διατροφής με σιτηρέσια που περιείχαν φυτικές πρώτες ύλες επεξεργασμένες και μη στη φυσιολογία και βιοχημεία της πέψης της τσιπούρας (Sparus aurata) και του λαυρακιού (Dicentrarchus labrax). Η σύσταση των ποικιλιών του κτηνοτροφικού μπιζελιού και ρεβυθιού σε τρεις τοποθεσίες για δύο συναπτά έτη και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρέασαν ορισμένα θρεπτικά και αντιθρεπτικά συστατικά των δύο ειδών σπερμάτων ψυχανθών. Η περαιτέρω επεξεργασία των σπερμάτων με αποφλοίωση δεν αύξησε την πρωτεϊνική σύσταση του ρεβυθιού και η εξώθηση δεν είχε καμία επίδραση στην ποσοστιαία περιεκτικότητα σε ταννίνες και φυτικό οξύ των δύο σπερμάτων ψυχανθών. Στη συνέχεια, μελετήθηκε η πεπτικότητα των θρεπτικών συστατικών (πρωτεϊνών, λιπών και αμύλου) και τα χαρακτηριστικά πέψης σε σιτηρέσια που περιείχαν τα σπέρματα ψυχανθών καθώς και φύτρο σπέρματος χαρουπιού για τσιπούρες και λαυράκια. Τα δύο είδη ιχθύων πέπτουν καλ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

A series of experiments were conducted in order to evaluate the effects of feeding sea bream (Sparus aurata) and sea bass (Dicentrarchus labrax) with diets containing grain legumes crude or processed and carob seed germ meal on the physiology and biochemistry of digestion. The use of plant meals as alternative ingredients in the production of cost-effective aquafeeds has been recongnised worldwide as a need for sustainable aquaculture industry. The nutritional and antinutritional composition of three varieties of field pea and chickpea in three locations for two years were firstly evaluated in order to obtain information on the effects of genetic and environmental factors. The effects of processing techniques, dehulling and extrusion, on their antinutritional composition were further estimated. The nutritional value of the crude or processed aforementioned legumes was initially evaluated with the determination of the apparent digestibility coefficients for protein, fat and starch in d ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/25998
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/25998
ND
25998
Εναλλακτικός τίτλος
Studies on the composition of legumes and carob seed germ meal and their effect on physiology and biochemistry of digestion of mediterranean fish species
Συγγραφέας
Νικολοπούλου, Δήμητρα (Πατρώνυμο: Παναγιώτης)
Ημερομηνία
2009
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας
Εξεταστική επιτροπή
Ζέρβας Γεώργιος
Κλαουδάτος Σπυρίδων
Μαμούρης Ζήσης
Παπούτσογλου Σωφρόνιος
Μήλιου Ελένη
Μούτου Αικατερίνη
Αλέξη Μαρία
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική και Επιστήμες Υγείας
Ιατρική Βιοτεχνολογία
Λέξεις-κλειδιά
Τσιπούρα; Λαυράκι; Σπέρματα ψυχανθών; Πεπτικότητα; Φυσιολογία; Πεπτικά ένζυμα; Γαστρική εκκένωση; Φύτρο σπέρματος χαρουπιού
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
xiv, 180 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ., ευρ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)