Εφαρμογές της γονιδιωματικής και πρωτεωμικής ανάλυσης για τη μελέτη και βιοτεχνολογική αξιοποίηση οινοποιητικών γηγενών στελεχών ζυμομυκήτων

Περίληψη

Κατά τη διάρκεια αυθόρμητης οινοποίησης γλεύκους Ντεμπίνα απομονώθηκαν στελέχη ζυμομυκήτων από τη Φάση Ι: αρχή της ζύμωσης και από τη Φάση ΙΙ: τέλος της ζύμωσης. Τα στελέχη που απομονώθηκαν ταυτοποιήθηκαν με βάση τους πολυμορφισμούς της περιοχών ITS1-5.8S rDNA -ITS2 και D1/D2. Από τη Φάση Ι ταυτοποιήθηκαν έξι στελέχη τα οποία εμφάνισαν δραστικότητα β-γλυκοζιδάσης και τα οποία ταξινομήθηκαν ως H. gulliermondii (ΖΥ1, ΖΥ2, ΖΥ3), R. mucilaginosa (ΖΥ5), P. anomala (ΖΥ4) και M. pulcherrima, var. zitsae (ΖΥ6). Από τη Φάση ΙΙ απομονώθηκαν πέντε στελέχη Ζ607, Ζ608, Ζ614, Ζ617 και Ζ622 τα οποία ταξινομήθηκαν ως στελέχη του είδους S. cerevisiae. Με σκοπό τη μελέτη της επίδρασης των γηγενών στελεχών ζυμομυκήτων στον αρωματικό χαρακτήρα οίνων Ντεμπίνα, χρησιμοποιήσαμε τα απομονωθέντα στελέχη ως καλλιέργειες εκκίνησης. Το έτος 2005 χρησιμοποιήθηκε το στέλεχος Ζ622, ενώ τα έτη 2006 και 2007 χρησιμοποιήθηκε μεθοδολογία διαφορικής οινοποίησης με τα στελέχη non-Saccharomyces (ΖΥ6 ή μίγμα ΖΥ3 και ΖΥ4) ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Several indigenous yeast strains were isolated from spontaneously fermenting Debina must. All isolates were taxonomically characterized using molecular approaches i.e. sequencing of the variable ITS1 - 5.8S rDNA - ITS2 and D1/D2 regions. Based on these analyses, the isolates from Sample I, exhibiting β-glucosidase activity, were identified as: H. gulliermondii (ΖΥ1, ΖΥ2, ΖΥ3), R. mucilaginosa (ΖΥ5), P. anomala (ΖΥ4) and M. pulcherrima, var. zitsae (ΖΥ6). Regarding the isolates of Sample II, all indigenous strains proved to belong to the species S. cerevisiae. Proceeding with the investigation of the impact of the indigenous yeast on wine characteristics, various isolated strains were used as starter cultures for the production of the local Debina wine. Strain Z622 (S. cerevisiae) served as a starter in year 2005, while in years 2006 and 2007 non-Saccharomyces strains (ZY6 or a mixture of ZY3, ZY4) and Z622 (S. cerevisiae) were used in a sequential fashion. In every purpose, a second ta ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/17678
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/17678
ND
17678
Εναλλακτικός τίτλος
Biotechnological applications of indigenous wine yeasts based on genomic and proteonic analysis
Συγγραφέας
Παραπούλη, Μαρία του Παναγιώτης
Ημερομηνία
2008
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Δραΐνας Κωνσταντίνος
Περισυνάκης Άγγελος
Χατζηλουκάς Ευστάθιος
Κούκου Άννα-Ειρήνη
Σκούρας Ζαχαρίας
Τύπας Μίλτων
Παπαδοπούλου Χρυσάνθη
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές Επιστήμες
Χημεία
Λέξεις-κλειδιά
Οινοποιητικές ζύμες; Ταυτοποίηση ζυμών; Καλλιέργειες εκκίνησης; Οίνος, Αρωμα του; Πρωτεωμική ανάλυση
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
240 σ., εικ., ευρ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)