Η επίδραση του H2O2 και του NO στους αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς σπορόφυτων νεραντζιάς (Citrus aurantium L.) σε συνθήκες αλατότητας

Περίληψη

Η αλατότητα αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τα καλλιεργουμενα φυτά. Τα τελευταία έτη πραγματοποιήθηκαν ερευνητικές προσπάθειες προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι μεταβολικές οδοί άμυνας και προσαρμογής των φυτών στην αλατότητα. Το Η2Ο2 και το NO• θεωρούνται μόρια επαγωγής μοριακών ερεθισμάτων για την ενεργοποίηση των μεταβολικών οδών που συνδέονται με τους αμυντικούς μηχανισμούς των φυτών. Έτσι, στην παρούσα διδακτορική διατριβή διερευνήθηκε εάν η εξωγενής προμεταχείριση σποροφύτων νεραντζιάς (Citrus aurantium) με Η2Ο2 ή με νιτροπρωσσικό νάτριο (SNP- δότης NO•) μπορεί μετέπειτα να προκαλέσει αντοχή στην αλατότητα. Για το σκοπό αυτό, σπορόφυτα νεραντζιάς ηλικίας 5 μηνών προμεταχειρίσθηκαν με Η2Ο2 (10 mΜ, 8 h) ή με SNP (100 μΜ, 48 h) και στη συνέχεια αναπτύχθηκαν υδροπονικά χωρίς ή με 150 mM NaCl για 16 ημέρες. Δείγματα φύλλων και ριζών παραλήφθηκαν αμέσως μετά τις προμεταχειρίσεις (ημέρα 0) καθώς και τη 2, 4, 8 και 16η ημέρα. Έντονα συμπτώματα αλατότητας παρατηρήθηκαν στα φύλλα της μεταχε ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Salinity is one of the most serious environmental stresses reducing plant production. Many studies have been conducted lately aiming at stimulating the salinity defence and adaptation metabolic pathways. Hydrogen peroxide and NO• are considered among the signaling molecules mediating the plant response metabolic pathways. In the present PhD thesis, the hypothesis of triggering the sour orange (Citrus aurantium) salinity adaptation mechanism via previous exogenous pre-treatment with Η2Ο2 or SNP (NO• donor) was studied. For this purpose 5-month old sour orange seedlings were pre-treated with Η2Ο2 (10 mΜ, 8 h) or SNP (100 μΜ, 48 h) and then hydroponically cultured for 16 days with or without 150 mM NaCl. After the end of the pre-treatment period (day 0), leaf and root samples were collected as well as at the days 2, 4, 8 and 16. In the leaves of NaCl-treated seedlings, more severe salinity symptoms were observed than in the leaves treated with Η2Ο2+NaCl or SNP+NaCl. During the experimenta ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/15184
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/15184
Εναλλακτικός τίτλος
The effect of H2O2 and NO on the antioxidant mechanism of sour orange seedlings (Citrus aurantium L.) grown under salinity conditions
Συγγραφέας
Τάνου, Γεωργία Θωμάς
Ημερομηνία
2007
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωπονική
Εξεταστική επιτροπή
Διαμαντίδης Γρηγόριος
Βασιλακάκης Μιλτιάδης
Σιώμος Αναστάσιος
Κωνσταντινίδου Ελένη
Κανέλλης Άγγελος
Γιουψάνης Τραϊανός
Μολασιώτης Αθανάσιος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά
Αλατότητα; Οξειδωτική καταπόνηση; Υπεροξείδιο υδρογόνου; Οξείδιο αζώτου; Εσπεριδοειδή; Πρωτεομική ανάλυση
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
202 σ., εικ.