ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΓΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΒΟΣΚΟΥΝ ΣΕ ΘΑΜΝΟΛΙΒΑΔΑ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΣΕ ΘΑΜΝΩΔΗ ΚΑΙ ΠΟΩΔΗ ΦΥΤΑ

Περίληψη

ΣΕ ΤΡΙΑ ΘΑΜΝΟΛΙΒΑΔΑ, ΠΟΥ ΔΙΕΦΕΡΑΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΞΥΛΩΔΩΝ ΚΑΙ ΠΟΩΔΩΝ ΦΥΤΩΝ (Α: 53% ΟΞΥΛΩΔΗ ΚΑΙ 31% ΠΟΩΔΗ, Β: 60% ΞΥΛΩΔΗ ΚΑΙ 21% ΠΟΩΔΗ ΚΑΙΓ: 66% ΞΥΛΩΔΗ ΚΑΙ 11% ΠΟΩΔΗ), ΜΕΛΕΤΗΘΗΚΑΝ Η ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΚΑΙ Η ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ΓΙΔΙΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ. ΕΠΙΣΗΣ, ΣΥΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΒΟΣΚΗΣΙΜΗΣ ΥΛΗΣ (ΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΚΑΝΟΥΛΑ ΚΑΙ ΚΟΗ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΚΑΤ' ΑΠΟΜΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΣΚΗΣΗΣ) ΚΑΙ ΔΥΟ ΜΕΘΟΔΟΙ ΞΗΡΑΝΣΗΣ (ΦΟΥΡΝΟΣ 40 C ΚΑΙΨΥΧΡΗ ΞΗΡΑΝΣΗ). ΤΑ ΠΟΩΔΗ ΦΥΤΑ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΕ ΥΨΗΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ(>50%) ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ 'ΟΤΑΝ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΘΑΜΝΟΛΙΒΑΔΑΗΤΑΝ ΜΕΓΑΛΗ (>20%). ΣΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΤΑ ΞΥΛΩΔΗ ΦΥΤΑ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΓΙΔΙΩΝ ΣΕ ΥΨΗΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ (.60%). Η ΒΟΣΚΗΣΙΜΗ ΥΛΗ ΤΟΥ ΘΑΜΝΟΛΙΒΑΔΟΥ A ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΣΕ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΒΑΘΜΟ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝΣΕ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ, ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΑΜΝΟΛΙΒΑΔΑ Β ΚΑΙ Γ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΜΗΝΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ. Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΚΑΤ' ΑΠΟΜΙΜΗΣ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

THE BOTANICL COMPOSITION AND NUTRITIVE VALUE OF GOAT DIETS WAS STUDIED IN THREESHRUBLANDS. THE DENSITIES OF THE THREE SHRUBLANDS WERE AS FOLLOWS: >(A) 53% SHRUB, 31% HERBAGE, (B) 60% SHRUB, 21% HERBAGE AND (C) 66% SHRUB, 11% HERBAGE COVER. ESOPHAGEAL FISTULA AND HAND PLUCKING METHODS WERE USED TO OBTAIN SAMPLES OFTHE GOAT'S DIET. ONE POTION OF THESE SAMPLES WAS FREEZE-DRIED, WHILE THE OTHERWAS OVEN DRIED (40 C). GOATS SELECTED MORE HERBACEOUS PLANTS (>50%) FROM APRILTO JULY WHEN GRAZING IN SHRUBLAND A AND B. IN THE REMAINING SEASON, GOATS SELECTED HIGHER QUANTITIES OF BROWSE IN ALL SHRUBLANDS. GOATS SELECTED DIETS HIGHERIN CRUDE PROTEIN AND IVOMD AND LOWEST IN NDF, ADF AND LIGNIN WHEN GRAZING IN SHRUBLAND A UNDERESTIMATED WHEN SAMPLES COLLECTED BY HAND PLUCKING. OVEN-DRIED SAMPLES CONTAINED ARTIFICIALLY ELEVATED LEVELS OF NDF, ADF AND LIGNIN. IVOMD WASDECREASED WHEN SAMPLES OVEN-DRIED.
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/1492
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/1492
Εναλλακτικός τίτλος
BOTANICAL COMPOSITION AND NUTRITIVE VALUE OF GOAT DIETS ON SHRUBLANDS WITH DIFFERENT PROPORTIONS OF SHRUBBY AND HERBACEOUS SPECIES
Συγγραφέας
ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ, ΘΩΜΑΣ
Ημερομηνία
1990
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών. Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος
Εξεταστική επιτροπή
ΝΑΣΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΝΤΑΦΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΛΙΑΜΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Γεωργία, Δασοκομία, και Αλιεία
Λέξεις-κλειδιά
ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΡΟΦΗΣ; ΓΙΔΙΑ; Διατροφή; ΘΑΜΝΟΛΙΒΑΔΑ; Θρεπτική αξία; Μέθοδος ξήρανσης; ΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΚΑΝΟΥΛΑ; Πουρνάρι (Quercus coccifera); Ποώδη φυτά; ΣΥΛΛΟΓΗ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΒΟΣΚΗΣΙΜΗΣ ΥΛΗΣ
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά