ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΔΙΣΑΚΟΡΕΣΤΩΝ ΦΥΤΟΣΤΕΡΟΛΩΝ ΣΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΘΕΡΜΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΟΞΕΙΔΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΤΙΓΜΑΣΤΕΡΟΛΗΣ

Περίληψη

Η ΣΤΙΓΜΑΣΤΕΡΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΕΣ ΦΥΤΟΣΤΕΡΟΛΕΣ. Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΕΥΡΙΚΗ ΤΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑ ΕΝΟΣ ΑΙΘΥΛΕΝΙΚΟΥ ΔΙΠΛΟΥ ΔΕΣΜΟΥ, ΠΟΥ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΟΞΕΙΔΩΣΗΣ, ΙΣΩΣ ΕΥΝΟΕΙ ΤΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΟΞΕΙΔΩΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΟΞΕΙΔΩΣΗΣ ΣΤΕΡΟΛΩΝ ΜΕ ΚΟΡΕΣΜΕΝΗ ΠΛΕΥΡΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ. ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΙ ΗΤΑΝ ΤΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΟΞΕΙΔΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΤΙΓΜΑΣΤΕΡΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΘΕΡΜΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΕΛΑΙΩΝ. Η ΣΤΙΓΜΑΣΤΕΡΟΛΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΣΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΘΕΡΜΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΩΝ ΤΡΙΑΚΥΛΟΓΛΥΚΕΡΟΛΩΝ, ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ,ΟΤΙ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΟΞΕΙΔΩΣΗΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΛΕΓΕΙΣΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ, ΔΕΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΠΡΟΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ. Η ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΑΥΤΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΩΣ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΣΕ ΘΕΡΜΑΙΝΟΜΕΝΑ ΕΛΑΙΑ ΟΞΕΙΔΩΜΕΝΗΣ ΣΤΙΓΜΑΣΤΕΡΟΛΗΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΛΑΣΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

STIGMASTEROL IS ONE OF THE MORE ABUNDANT PHYTOSTEROLS. IT HAS AN ETHYLENE DOUBLE BOND IN THE SIDE CHAIN, WHICH MAY BE INVOLVED IN OXIDATION REACTIONS. IN THISWORK AN ATTEMPT WAS MADE TO CHARACTERIZE THE STIGMASTEROL OXIDATION PRODUCTS AND TO INVESTIGATE THEIR ROLE IN THE STABILITY OF HEATED OILS. STIGMASTEROL AND ITS ESTERS WERE FOUND TO HAVE NO SIGNIFICANT EFFECT ON THE STAB OF HEATED OILS AND PURE TRIACYLGLYCEROLS. THESE OBSERVATIONS SUGGEST THAT UNDER THE CONDITIONSSTUDIED THE OXIDATION PRODUCTS HAVE NO PROOXIDANT EFFECT AS SUGGESTED BY OTHERS. THIS WAS CONFIRMED WITH THE USE OF OXIDIZED STIGMASTEROL AND ISOLATED MORE AND LESS POLAR OXIDATION PRODUCTS, WHICH WERE USED AS ADDITIVES IN HEATED OILS. FOR THE ISOLATION OF STIGMASTEROL OXIDATION PRODUCTS COLUMN CHROMATOGRAPHY AND PREPARATIVE THIN LAYER CHROMATOGRAPHIC TECHNIQUES WERE APPLIED. CHARACTERIZATION OF INDIVIDUAL COMPOUNDS WAS BASED ON CHROMATOGRAPHIC MOBILITIES, SPECIFIC COLOUR REACTIONS, UV AND IR SPETROSCOPY AND FRAGMENTATION ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/1002
Εναλλακτικός τίτλος
EFFECT OF DIUNSATURATED PHYTOSTEROLS ON THE STABILITY OF HEATED OILS AND CHARACTERIZATION OF STIGMASTEROL OXIDATION PRODUCTS
Συγγραφέας
ΜΠΛΕΚΑΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ημερομηνία
1989
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
ΜΠΟΣΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΒΑΡΒΟΓΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΣΤΑΛΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΚΟΝΤΟΜΗΝΑΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΚΩΜΑΙΤΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές Επιστήμες
Χημεία
Λέξεις-κλειδιά
ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΘΕΡΜΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΕΛΑΙΩΝ; ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΦΥΤΟΣΤΕΡΟΛΩΝ; ΚΕΤΟΣΤΕΡΟΕΙΔΗ ΑΠΟ ΟΞΕΙΔΩΜΕΝΗ ΣΤΙΓΜΑΣΤΕΡΟΛΗ; ΟΞΕΙΔΩΣΗ ΣΕ ΘΕΡΜΑΙΝΟΜΕΝΑ ΕΛΑΙΑ; ΦΥΤΟΣΤΕΡΟΛΕΣ
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά