Βιώσιμη κατανάλωση τροφίμων - αντιλήψεις, πρακτικές και συμπεριφορές: μια ανάλυση στην Περιφέρεια Αττικής

Περίληψη

Η παρούσα διδακτορική διατριβή εστιάζει στη βιώσιμη κατανάλωση τροφίμων στην περιφέρεια Αττικής, διερευνώντας σε βάθος τις στάσεις, αντιλήψεις και πρακτικές των καταναλωτών μέσα σε ένα πλαίσιο διαρκών κοινωνικοοικονομικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων. Η έρευνα αποσκοπεί στην αποκάλυψη της πολυπλοκότητας που διέπει τη σχέση μεταξύ προσωπικών αξιών, κοινωνικών προσδοκιών και καθημερινών καταναλωτικών επιλογών, με ιδιαίτερη έμφαση στην κατανόηση των τρόπων με τους οποίους η έννοια της βιωσιμότητας νοηματοδοτείται και ενσωματώνεται στις διατροφικές πρακτικές. Η μεθοδολογική προσέγγιση συνδύασε ποσοτικά και ποιοτικά εργαλεία, με στόχο την πολύπλευρη αποτύπωση του φαινομένου. Η ποσοτική έρευνα ανέδειξε διαφοροποιήσεις στις καταναλωτικές προτιμήσεις, αποτυπώνοντας προφίλ που κυμαίνονται από περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους καταναλωτές έως πιο παραδοσιακές στάσεις. Η ποιοτική ανάλυση ανέδειξε τη βιωσιμότητα ως μια δυναμική και πολυδιάστατη έννοια, όπου περιβαλλοντικές, κοινωνικές και πολιτ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

This doctoral dissertation focuses on sustainable food consumption in the Attica region, investigating in depth the attitudes, perceptions, and practices of consumers within a context of ongoing socio-economic and environmental challenges. The research aims to unravel the complexity of the relationship between personal values, social expectations, and everyday consumption choices, with a particular emphasis on understanding how the concept of sustainability is interpreted and integrated into dietary practices. The methodological approach combined quantitative and qualitative tools to provide a multifaceted depiction of the phenomenon. The quantitative study highlighted distinctions in consumer preferences, revealing profiles that range from environmentally conscious consumers to more traditional and pragmatic attitudes. The qualitative analysis revealed sustainability as a dynamic and multidimensional concept, where environmental, social, and cultural factors are intertwined, shaping p ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/60021
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/60021
ND
60021
Εναλλακτικός τίτλος
Sustainable food consumption - perceptions, practices and behaviors: an analysis in the Region of Attica
Συγγραφέας
Βαρελά, Παναγιώτα (Πατρώνυμο: Λάμπρος)
Ημερομηνία
2025
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Τμήμα Γεωγραφίας
Εξεταστική επιτροπή
Κορρές Γεώργιος
Κίζος Αθανάσιος
Αναγνώστου Σπύρος
Ευαγγελινός Κωνσταντίνος
Σκουλούδης Αντώνιος
Σεπετής Αναστάσιος
Κάργας Αντώνιος
Επιστημονικό πεδίο
Κοινωνικές ΕπιστήμεςΚοινωνική και Οικονομική Γεωγραφία ➨ Γεωγραφία
Κοινωνικές ΕπιστήμεςΟικονομικά και Επιχειρήσεις ➨ Μάρκετινγκ
Λέξεις-κλειδιά
Βιωσιμότητα; Συμπεριφορά καταναλωτή; Βιώσιμα τρόφιμα; Αττική; Έρευνα αγοράς
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.