Ανάπτυξη και αξιολόγηση καινοτόμων βιολειτουργικών τροφίμων φυτικής προέλευσης για τον γλυκαιμικό έλεγχο σε διαβητικούς ασθενείς

Περίληψη

Η αυξανόμενη ανησυχία των καταναλωτών για την υγεία και την ευημερία οδήγησε σε αυξημένο ενδιαφέρον για λειτουργικά τρόφιμα. Αυτή η έρευνα στοχεύει να αναπτύξει, και να αξιολογήσει τις φυσικοχημικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες μιας λειτουργικής μπάρας δημητριακών φυτικής προέλευσης εμπλουτισμένη με πούδρα του μανιταριού Coprinus comatus, καθώς και την βιοαπορροφησιμότητά τους, αλλά και να συγκρίνει την οξεία επίδραση της πρόσληψης διαλυτών φυτικών ινών από τροφές όπως για παράδειγμα ένα τοστ ολικής αλέσεως με κασέρι χαμηλό σε λιπαρά ή μια μπάρα δημητριακών, στα επίπεδα μεταγευματικής γλυκόζης και ινσουλίνης πλάσματος σε ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου II. Οι μπάρες φυτικής προέλευσης που αναπτύχθηκαν παρουσίαζαν ένα ευρύ φάσμα γευστικών χαρακτηριστικών αλλά και της υφής. Μετρήθηκε η περιεκτικότητα σε νερό, τέφρα, πρωτεΐνες, λίπος, υδατάνθρακες, σάκχαρα και φυτικές ίνες. Μετά τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα εκτίμησης του γλυκαιμικού δείκτη σε υγιείς το πρωτόκολλο αποτίμησης γ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Consumers’ growing concern about health and well-being led to increased interest for functional foods. This research aims to evaluate the physicochemical and antioxidant properties of a functional plant-based (PB) snack bar enriched with Coprinus comatus powder, as well as their bioavailability and also to compare the acute effect of soluble fiber intake from snack bars or a common snack on postprandial plasma glucose and plasma insulin in patients with type 2 diabetes mellitus (T2DM). The snack bar formulations exhibited a wide range of flavor and textural characteristics. Water content, ash, protein, fat, carbohydrate, reducing sugar, resistant starch, and dietary fiber were measured. The study was approved by the Bioethics Committee of the University of Thessalia. All volunteers signed a written informed consent prior to their participation to the study. Two PB snack bars and four commercial bars were evaluated by a consumer panel of volunteers (n=20). PB snack bar scored ‘like extr ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/59018
ND
59018
Εναλλακτικός τίτλος
Development and evaluation of novel diabetic plant-based functional foods for glycemic control
Συγγραφέας
Δημοπούλου, Μαρία (Πατρώνυμο: Ευάγγελος)
Ημερομηνία
2025
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος
Εξεταστική επιτροπή
Γκορτζή Όλγα
Ανδρούτσος Οδυσσέας
Μπαργιώτα Αλεξάνδρα
Τσιρόπουλος Νικόλαος
Βαγγέλας Ιωάννης
Στάγκος Δημήτριος
Βαρελτζής Πάτροκλος
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΆλλες Ιατρικές Επιστήμες ➨ Ιατρική, άλλοι τομείς
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΆλλες Ιατρικές Επιστήμες ➨ Ιατρική έρευνα και Πειραματική ιατρική
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΕπιστήμες Υγείας ➨ Διατροφή και Διαιτολογία
Λέξεις-κλειδιά
Βιολειτουργικά τρόφιμα
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., χαρτ., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.