Ιστοφυσιολογία, φυσιολογία θρέψης και οικοφυσιολογία ιχθύων εκτρεφόμενων σε συστήματα ενυδρειοπονίας

Περίληψη

Σκοπός της παρούσας διδακτορικής διατριβής ήταν να αξιολογήσει την επίδραση 3 ημερήσιων συχνοτήτων σίτισης (δύο, τέσσερα και οκτώ γεύματα ημερησίως) στην ποιότητα του νερού, την απόδοση ανάπτυξης και την ιστολογία του λαβρακιού (Dicentrarchus labrax) προσαρμοσμένου στο γλυκό νερό και στην ανάπτυξη φυτών μαρουλιού σε ένα σύστημα ενυδρειοπονίας. Επιπλέον, διερεύνησε την επίδραση 3 ημερήσιων συχνοτήτων σίτισης σε συνδυασμό με την αντικατάσταση ιχθυάλευρου (10 και 20% αντικατάσταση ιχθυάλευρου) με άλευρο εντόμων Zophobas morio. Για τον σκοπό της διδακτορικής διατριβής χρησιμοποιήθηκαν τρία πανομοιότυπα αυτόνομα συστήματα ενυδρειοπονίας κλειστού κυκλώματος με ανακυκλοφορία νερού. Για το κάθε ενυδρειοπονικό σύστημα κατασκευάστηκαν 3 δεξαμενές 100L η καθεμία για εκτροφή των ιχθύων, μία δεξαμενή 200L για καλλιέργεια των φυτών, ένα μηχανικό και ένα βιολογικό φίλτρο 175L. Διενεργήθηκαν 3 διαφορετικά πειράματα.Στο πρώτο πείραμα έγινε μελέτη της επίδρασης 3 συχνοτήτων ημερήσιας σίτισης (2, 4 και 8 ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The world’s population growth, climate change, soil degradation, water pollution and food security management are some of the problems related to food production for human consumption. Aquaponic culture is an innovative and sustainable method for both fish and plant production and is environment-friendly in relation to aquaculture fish and soil monocultures. In aquaponics, the most important source of nutrients is the fish feed. Its protein composition, the amount, and the feeding frequency affect the digestibility of feed and therefore the rate of ammonia production and nitrate ions. The flexibility of an aquaponic system allows it to grow a large variety of vegetables, herbs, ornamental and aquatic plants to cater a broad spectrum of consumers. Aquaponic products are organic and pesticide-free, with a small environmental footprint. In aquaponics, soil is not needed, and only a small amount of water is required as the systems do not typically discharge or exchange water under normal o ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/57665
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/57665
ND
57665
Εναλλακτικός τίτλος
Histophysiology, nutritional physiology, and ecophysiology of fish cultivated in aquaponic systems
Συγγραφέας
Σταθοπούλου, Παρασκευή (Πατρώνυμο: Ευάγγελος)
Ημερομηνία
2024
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος
Εξεταστική επιτροπή
Βερίλλης Παναγιώτης
Κορμάς Κωνσταντίνος
Μεντέ Ελένη
Καραπαναγιωτίδης Ιωάννης
Γκολομάζου Ελένη
Κατσούλας Νικόλαος
Λεβίζου Ευθυμία
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΓεωπονία, Δασολογία και Αλιεία ➨ Γεωπονία, άλλοι τομείς
Λέξεις-κλειδιά
Ενυδρειοπονία; Λαβράκι; Συχνότητα σίτισης; Εντομάλευρο zophobas morio
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.