Παραγωγή και εκμετάλλευση συστατικών υψηλής προστιθέμενης αξίας από παραπροϊόντα ελαιοτριβείου

Περίληψη

Το ελαιόλαδο, όπως είναι γνωστό, έχει σημαντικό ρόλο στη διατροφή των μεσογειακών λαών και αναγνωρίζεται ως πολύτιμη πηγή φυσικών φαινολικών αντιοξειδωτικών.Οι πολυφαινόλες παρουσιάζουν προστατευτικές ιδιότητες λόγω της αντιοξειδωτικής τους δράσης, ως σαρωτές ελεύθερων ριζών ή ως αποικοδομητές οξειδωτικών αλυσιδωτών αντιδράσεων. Η δράση αυτή εκδηλώνεται με την προστασία της LDL από την οξείδωση, η οποία συνεπάγεται μείωση της ποσότητας της χοληστερόλης που εναποτίθεται στους ιστούς, αλλά και με τη δράση της έναντι οξειδωτικών παραγόντων στον επιθηλιακό ιστό, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες σχηματισμού αθηρωματικής πλάκας και συνεπώς μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Συμπερασματικά, η ανάκτηση πολυφαινολών, προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας, από τα τριφασικά υγρά απόβλητα των ελαιοτριβείων και η δυσκολία βιοαπαδόμησής τους λόγω του αντιοξειδωτικού τους χαρακτήρα, απαιτούν μια αποτελεσματική μέθοδο επεξεργασίας χωρίς αυτή να οδηγεί στη καταστροφή των πολύτιμων πολυφαινολών. Σ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Olive oil, as is well known, plays an important role in the diet of Mediterranean people and is recognized as a valuable source of natural phenolic antioxidants. Polyphenols exhibit protective properties due to their antioxidant activity. This action is manifested through protecting LDL from oxidation, which reduces the amount of cholesterol deposited in the tissues, but also through its action against oxidising agents in epithelial tissue, reducing the chances of atherosclerotic plaque formation and thus reducing the risk of cardiovascular disease (reduction in the occurrence of heart disease). Consequently, the extraction of polyphenols, a high value-added product, from three-phase olive mill effluents with a content of 3-24 g/L and the difficulty of their biodegradation due to their antioxidant character with existing methods, which mainly result in their destruction, require a new non-destructive method of treatment of these wastes. In particular, the extraction of polyphenols from ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/57587
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/57587
ND
57587
Εναλλακτικός τίτλος
Production and utilization of high value-added components from olive mill by-products
Συγγραφέας
Παπαχριστόπουλος, Ευστάθιος (Πατρώνυμο: Ανδρέας)
Ημερομηνία
2024
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Πατρών. Σχολή Πολυτεχνική. Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος
Εξεταστική επιτροπή
Παπαδάκης Ευάγγελος
Κουτελιέρης Φραγκίσκος
Παρασκευά Χριστάκης
Αντωνοπούλου Γεωργία
Κούτσιας Νικόλαος
Τεκερλεκοπούλου Αθανασία
Χαρισίου Νικόλαος
Επιστημονικό πεδίο
Επιστήμες Μηχανικού και ΤεχνολογίαΠεριβαλλοντική Μηχανική ➨ Διαχείριση και Διάθεση αποβλήτων
Επιστήμες Μηχανικού και ΤεχνολογίαΕπιστήμη Χημικού Μηχανικού ➨ Χημεία και Τεχνολογία διεργασιών
Λέξεις-κλειδιά
Αναερόβια χώνευση; Μοντέλο ADM1; Αγροτικά υπολείμματα; Βιοαέριο; Βιομεθάνιο; Απόβλητα ελαιοτριβείων; Ενέργεια από βιομάζα; Αγροτοβιομηχανικά υπολείμματα
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.