Σχεδιασμός και εφαρμογή συστημάτων ελαιοπηκτών και υβριδικών πηκτών σε τρόφιμα

Περίληψη

Οι ελαιοπηκτές αποτελούν δομημένα συστήματα φυτικών ελαίων με τη χρήση πηκτωματοποιητών. Ο συνδυασμός ελαιοπηκτών και υδροπηκτών συνθέτει ένα νέο σύστημα, τις υβριδικές πηκτές, οι οποίες συνδυάζουν τις ιδιότητες και των δύο δομημένων φάσεων. Ωστόσο, οι υβριδικές πηκτές έχουν μελετηθεί ως τώρα κυρίως σε φαρμακευτικά και καλλυντικά σκευάσματα, ενώ οι έρευνες που αφορούν στον τομέα των τροφίμων είναι περιορισμένες. Επομένως, βασικό ερευνητικό αντικείμενο της παρούσας διδακτορικής διατριβής ήταν ο σχεδιασμός και η μελέτη των ιδιοτήτων συστημάτων ελαιοπηκτών και υβριδικών πηκτών, και στη συνέχεια η ενσωμάτωση των υβριδικών πηκτών σε προϊόντα κρέατος ως πιθανά υποκατάστατα λίπους. Το πρώτο μέρος της έρευνας επικεντρώθηκε κυρίως στην ανεύρεση κατάλληλων και συμβατών εδώδιμων πηκτωματοποιητών για τη δημιουργία δομής σε φυτικά έλαια, αλλά και στην υδατική φάση, με σκοπό τη δημιουργία συστημάτων υβριδικών πηκτών. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκαν τα μονογλυκερίδια και οι φυτοστερόλες ως πηκτωματοπο ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Oleogels are structured systems of vegetable oils using gelling agents. The mixture of oleogels and hydrogels constitutes a new system, called bigel or hybrid gel, which combines the properties of both structured phases. However, bigels have been studied so far mainly in pharmaceutical and cosmetic applications, while the research concerning food products is limited. Therefore, the main research objective of this PhD thesis was the design and study of the properties of oleogels and bigel systems, and then the incorporation of selected bigels into meat products as potential fat substitutes. The first part of the research focused mainly on finding suitable and compatible edible gelling agents to create structure in vegetable oils, but also in the aqueous phase, to form bigel systems. Specifically, monoglycerides and phytosterols were used as gelling agents, while three different oils (olive oil, sunflower oil and sesame oil) were examined. In the formed oleogels, the effect of the type o ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/54602
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/54602
ND
54602
Εναλλακτικός τίτλος
Design and application of oleogel and hybrid gel systems in food products
Συγγραφέας
Ζαμπούνη, Κωνσταντινιά (Πατρώνυμο: Αστέριος)
Ημερομηνία
2023
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Τμήμα Γεωπονίας. Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Κατσανίδης Ευγένιος
Μπιλιαδέρης Κωνσταντίνος
Μοσχάκης Θωμάς
Λαζαρίδου Αθηνά
Γιαβάσης Ιωάννης
Ριτζούλης Χρήστος
Παρασκευοπούλου Αδαμαντίνη
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΓεωπονία, Δασολογία και Αλιεία ➨ Γεωπονία, άλλοι τομείς
Λέξεις-κλειδιά
Ελαιοπηκτές; Υδροπηκτές; Υβριδικές πηκτές; Ημίξηρα αλλαντικά
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)