Μελέτη της βιολογικής δράσης εκχυλισμάτων γηγενών ποικιλιών οίνου, σε in vitro και in vivo συστήματα με τη χρήση μοριακών τεχνικών

Περίληψη

Ο οίνος αποτελεί σημαντικό στοιχείο της Ελληνικής και παγκόσμιας διατροφής και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την κουλτούρα, την παράδοση και την καθημερινότητα των ανθρώπων εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ένας μεγάλος αριθμός μελετών έχει αναδείξει τις ευεργετικές ιδιότητες των οίνων και των εκχυλισμάτων τους, ωστόσο είναι εξαιρετικά μικρός ο αριθμός των ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί σε Ελληνικές ποικιλίες. Με βάση τα παραπάνω, στην παρούσα διδακτορική διατριβή πραγματοποιήθηκε ενδελεχής και ολιστική αξιολόγηση της βιοδραστικότητας τεσσάρων Ελληνικών ποικιλιών οίνου και εκχυλισμάτων που προέκυψαν από αυτούς σε πολλαπλά επίπεδα ελέγχου και ειδικότερα σε in vitro cell-free, in vitro cell-based και in vivo συστήματα, μέσω μίας συγκεκριμένης και έγκυρης μεθοδολογικής προσέγγισης. Πιο συγκεκριμένα, αξιολογήθηκε ο οίνος και τα εκχυλίσματα οίνου των ποικιλιών Ξινόμαυρο, Αγιωργίτικο, Ασύρτικο και Μαλαγουζιά. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα δείγματα διαθέτουν πλούσια πολυφαινολική σύσταση και ισχυρ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Wine is a principal component of Greek and global diet, and has been inextricably linked to the culture, tradition, and everyday life of humans over thousands of years,. Numerous studies have demonstrated the beneficial properties of wines and extracts generated from them, however, the existence of such investigations in Greek wine varieties are scarce. Based on the above, in the present PhD thesis, a thorough and holistic assessment of the bioactivity of four emblematic Greek wine varieties in in vitro cell-free, in vitro cell-based, and in vivo models was conducted, based on a reliable and well-established methodological approach. More specifically, the biological effects of wine samples and extracts of Xinomavro, Agiorgitiko, Assyrtiko, and Malagouzia grape varieties were evaluated. According to the results, the examined samples were characterized by high polyphenolic content and exerted potent antioxidant and antimutagenic activities. Furthermore, the results from the cell-based sy ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/53987
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/53987
ND
53987
Εναλλακτικός τίτλος
Study of the biological activity of extracts derived from indigenous wine varieties using in vitro and in vivo molecular techniques
Συγγραφέας
Τέκος, Φώτιος (Πατρώνυμο: Γρηγόριος)
Ημερομηνία
2023
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας. Εργαστήριο Φυσιολογίας Ζωϊκών Οργανισμών
Εξεταστική επιτροπή
Κουρέτας Δημήτριος
Κωνσταντίνος Πουλάς
Χαρουτουνιάν Σέρκος
Ταϊτζόγλου Ιωάννης
Γιαβάσης Ιωάννης
Γιακουντής Αντώνιος
Βεσκούκης Αριστείδης
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΒιολογία ➨ Βιοχημεία και Μοριακή βιολογία
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΕπιστήμες Υγείας ➨ Επιστήμες υγείας, γενικά
Λέξεις-κλειδιά
Οίνος; Αντιοξειδωτικά; Ξινόμαυρο; Αγιωργήτικο; Ασύρτικο; Μαλαγουζιά; Κυτταρικές σειρές; Επίμυες Wistar; In vitro / in vivo συσχετίσεις; Βιοχημεία; Φυσιολογία ζώων; Τοξικολογία; Ελεύθερες ρίζες; Οξειδωτικό στρες
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.