Ανάπτυξη ολοκληρωμένης μεθοδολογίας πλήρους και τεκμηριωμένης ιχνηλασιμότητας και ελέγχου ποιότητας μεταποιημένων τροφίμων και ο ρόλος της στην εκτίμηση επικινδυνότητας για τη Δημόσια υγεία

Περίληψη

Σύμφωνα με τις απαιτήσεις των καταναλωτών σχετικά με την ποιότητα των τροφίμων, η ασφάλεια και η αυθεντικότητα των τροφίμων θεωρούνται ζωτικής σημασίας. Η παρούσα μελέτη χωρίζεται σε δύο μέρη: Μέρος Α. εκτίμηση της μικροβιολογικής ποιότητας των ελληνικών προϊόντων και Μέρος Β. προσδιορισμός της γεωγραφικής προέλευσής τους. Στην παρούσα διατριβή αναπτύχθηκαν και διερευνήθηκαν μοριακές τεχνικές για την αξιολόγηση της μικροβιολογικής ποιότητας αλλά και για το προσδιορισμό της γεωγραφικής προέλευσης ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ. Πιο αναλυτικά, αναπτύχθηκαν και αξιολογήθηκαν, προηγμένες τεχνολογίες omics, οι οποίες έχουν οδηγήσει στην δημιουργία του «Food omics», ενός κλάδου που μελετά όλες τις πτυχές που σχετίζονται με τα τρόφιμα και τη διατροφή.Μέρος Α: Ασφάλεια τροφίμωνΈνας σημαντικός και σημαντικός τομέας προκλήσεων όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων, είναι η μικροβιολογική ασφάλεια. Έτσι, στις μέρες μας, λόγω του αυξανόμενου ενδιαφέροντος των καταναλωτών, τα συστήματα ποιότητας τροφίμων τ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

According to consumers’ requirements regarding food quality, food safety and food authentication considered to be crucial. The present study is divided in two parts: Part A. estimation of microbiological quality of Greek products and Part B. determination of their geographical origin. In present thesis molecular methods for microbiological quality and traceability of Greek PDO products were investigated. More specific, advanced omics technologies, which have led to development of “Food omics”, a discipline which study all aspects related to food and nutrition, were developed and performed. Part A: Food SafetyA major and important area of challenges regarding food safety, is microbiological safety of foodstuff. Thus, nowadays, due to the increasing interest of consumers, food quality systems tend to be more and more demanding, following new regulations and techniques. At first, a systematic review was conducted regarding possible risk factors for risk assessments, in correlation to food ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 10/2022)
DOI
10.12681/eadd/51792
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/51792
ND
51792
Εναλλακτικός τίτλος
Development of an integrated methodology for complete and documented traceability and quality control of processed foods and its role in risk assessment for Public Health
Συγγραφέας
Δημητρακοπούλου-Γερασίμου, Μαρία-Ελένη του Ηλίας
Ημερομηνία
2022
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Πατρών. Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Ιατρικής. Εργαστήριο Υγιεινής
Εξεταστική επιτροπή
Βανταράκης Απόστολος
Πουλάς Κωνσταντίνος
Πανάγου Ευστάθιος
Σπυρούλιας Γεώργιος
Λάνταβος Αθανάσιος
Λεοτσινίδης Μιχαήλ
Κοντόγεωργος Αχιλλέας
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΆλλες Γεωπονικές Επιστήμες ➨ Άλλες Γεωπονικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά
Ιχνηλασιμότητα προϊόντων; Ποιότητα και ασφάλεια τροφίμων; Μοριακές τεχνικές; Εκτίμηση επικινδυνότητας; Γεωγραφική προέλευση
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., χαρτ., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.