ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ Α-1-ΑΝΤΙΘΡΥΨΙΝΗΣ ΣΕ ΟΡΟΥΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΙΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΗΣ

Περίληψη

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΗΤΑΝ Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΗΣ Α1ΑΤ ΣΕ ΟΡΟΥΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΗΣ. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΛΕΤΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ, ΤΟ ΦΥΛΟ, ΤΗΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ, ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ, ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΟΣ, ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΟΥ ΑΝΤΙΓΟΝΟΥ ΤΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΟΣ Β (HBSAG) ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ ΟΡΟΥ ΤΗΣ ΑΛΦΑ-ΕΜΒΡΥΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ (AFP). ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΗΣ Α1ΑΤ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΥΛΟΥ,ΤΟΥ HBSAG, ΤΗΣ AFP, ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ (P > 0,25). ΑΝΤΙΘΕΤΑ, ΟΜΩΣ, ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΚΑΙ ΔΟΣΟΕΞΑΡΤΩΜΕΝΕΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΗΣ Α1ΑΤ ΤΟΥ ΟΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ (P < 0,01 ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ). ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΙ Η Α1ΑΤ ΙΣΩΣ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΣΤΕΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΘΟΓΕΝΕΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΠΑΘΗ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΗΠΑΤΟΣ.

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

SERUM LEVELS OF ALPHA-1-ANTITRYPSIN (A1AT) WERE MEASURED AND THE RESULTS WERE STUDIED IN RELATION TO AGE, SEX, DIAGNOSTIC CATEGORY, TOBACCO SMOKING CONSUMPTION OF ALCOHOL BEVERAGES, PRESENCE OF HEPATITIS B SURFACE ANTIGEN (HBSAG) AND SERUM LEVELS OF ALPHA-FETOPROTEIN (AFP). THERE WAS NO RELATION OF SERUM A1AT VALUES WITH SEX, HBSAG, AFP, CONSUMPTION OF ALCOHOLIC BEVERAGES AND DIAGNOSTIC CATEGORY (P > 0,25). BY CONTRAST, THERE WERE STATISTICALLY SIGNIFICANT, DOSE DEPENDENT POSITIVE ASSOCIATIONS OF SERUM A1AT WITH AGE AND TOBACCO SMOKING (P <0,01 IN BOTH INSTANCES). THE POSITIVE ASSOCIATION OF SERUM A1AT WITH TOBACCOSMOKING SUGGEST THAT A1AT MAY BE INTIMATELY RELATED TO THE PATHOGENETIC PROCESS LINKING TOBACCO SMOKING TO HCC.
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/5097
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/5097
ND
5097
Εναλλακτικός τίτλος
TOBACCO SMOKING AND OTHER FACTORS IN RELATION TO SERUM ALPHA-1- ANTITRYPSIN
Συγγραφέας
ΡΟΥΚΑΣ, ΚΡΙΤΩΝ-ΙΩΑΝΝΗΣ
Ημερομηνία
1992
Ίδρυμα
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Ιατρικής
Εξεταστική επιτροπή
ΤΡΙΧΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΖΑΒΙΤΣΑΝΟΣ ΞΕΝΟΦΩΝ
ΚΑΡΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική & Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά
Α-1-ΑΝΤΙΘΡΥΨΙΝΗ; Ηλικία; Κάπνισμα
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά