Οι κοινωνικές προεκτάσεις της προετοιμασίας και κατανάλωσης τροφής στα ελληνικά σπίτια του πέμπτου και τετάρτου αιώνα π.Χ.

Περίληψη

Στόχος της διατριβής είναι η συμβολή στην κατανόηση της αρχαίας ελληνικής κοινωνίας στην κλασική περίοδο με όχημα το φαγητό και τη διατροφή. Μεταθέτει το ερευνητικό ενδιαφέρον για το φαγητό από τη θρησκεία και τα συμπόσια ανδρών στην οικογένεια, τη μικρότερη οικονομική και κοινωνική μονάδα όπου διδάσκονταν οι ορθές κοινωνικο-πολιτισμικές συμπεριφορές. Εξετάζει τόσο γραπτές και εικονογραφικές πηγές, όσο και αρχαιολογικά κατάλοιπα. Καταδεικνύει τη μεγάλη σημασία του αρχαιολογικού υλικό, στη συγκεκριμένη περίπτωση από αρχαία σπίτια, για την κατανόηση των διατροφικών συνηθειών. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζονται μία εισαγωγή στη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων με έμφαση τα σιτηρά ως τη σημαντικότερη πηγή διατροφικής ενέργειας, καθώς και αρχαιολογικά ευρήματα από σπίτια του 5ου και 4ου αιώνα και γραπτές πηγές που φωτίζουν την προετοιμασία και κατανάλωση φαγητού στα αρχαία ελληνικά σπίτια συνολικά. Το δεύτερο μέρος ερευνά την εικονογραφία της προετοιμασίας και κατανάλωσης φαγητού: οι γυναίκες κυρίω ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The dissertation contributes to our understanding of the classical Greek foodways. The research focus in food shifts from religion and men’s symposia to the household, the smallest socioeconomic unit and cradle of cultural norms. The thesis examines written and iconographic sources and archaeological remains. It demonstrates the importance of archaeological remains, in this case of ancient houses, in understanding of foodways. The first part is an introduction to ancient Greek food with an emphasis on cereal as the most important nutritional source, to archaeological remains from houses of the 5th and 4th centuries B.C.E and to written sources that shed light on the preparation and consumption of food in ancient Greek households. The second part focuses on the iconography of food preparation and consumption: women are usually presented preparing food, mostly bread, while men are presented consuming food in symposia. When men prepare food they are mostly shown processing meat, an activi ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/48760
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/48760
ND
48760
Εναλλακτικός τίτλος
The social context of food preparation and consumption in greek households of the fifth and fourth centuries B.C.
Συγγραφέας
Τσουκαλά, Βικτωρία (Πατρώνυμο: Ιωάννης)
Ημερομηνία
2004
Ίδρυμα
Bryn Mawr College. Graduate School of Arts and Sciences. Department and Classical and Near Eastern Archaeology
Εξεταστική επιτροπή
Miller-Collett Stella
Donohue Alice
Wright James
Επιστημονικό πεδίο
Ανθρωπιστικές Επιστήμες και ΤέχνεςΙστορία και Αρχαιολογία
Ανθρωπιστικές Επιστήμες και ΤέχνεςΓλώσσα και Λογοτεχνία
Λέξεις-κλειδιά
Αρχαία Ελλάδα; Διατροφικές συνήθειες; Αρχαία ελληνική διατροφή; Κλασική Ελλάδα; Διατροφή και κοινωνία στην αρχαία Ελλάδα
Χώρα
Η.Π.Α.
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
428 σ., εικ., πιν., σχημ.
Ειδικοί όροι χρήσης/διάθεσης
Το έργο παρέχεται υπό τους όρους της δημόσιας άδειας του νομικού προσώπου Creative Commons Corporation:
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)