Μελέτη της επίδρασης φυσικών, χημικών και βιοτικών παραγόντων στην ανάπτυξη και παραγωγή ωχρατοξίνης Α μαύρων ασπέργιλλων απομονωμένων από ελληνικούς αμπελώνες

Περίληψη

Η μόλυνση των σταφυλιών και των προϊόντων τους μπορεί να προκληθεί από διάφορα είδη μυκήτων πριν το στάδιο της συγκομιδής (προσυλλεκτικά), μετά την συγκομιδή (μετασυλλεκτικά) ή στο στάδιο της μεταποίησης των σταφυλιών. Οι μύκητες που ανήκουν στην ομάδα Aspergillus section Nigri (μαύροι ασπέργιλλοι) έχουν αναφερθεί ως οι κυριότεροι επιμολυντές των σταφυλιών και των προϊόντων τους με Ωχρατοξίνη Α (ΩTA). Η ΩΤΑ είναι ένας δευτερογενής μεταβολίτης των μυκήτων με νεφροτοξικές, ανοσοκατασταλτικές, τερατογόνες και καρκινογόνες ιδιότητες οι οποίες έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου και των ζώων. Πιο συγκεκριμένα, ο μύκητας Aspergillus carbonarius έχει αναφερθεί ως ο ισχυρότερος παραγωγός ΩΤΑ μεταξύ των μαύρων ασπέργιλλων. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ο έλεγχος της αλλοίωσης των σταφυλιών από μύκητες, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η ανάπτυξη ειδών που παράγουν μυκοτοξίνες, ώστε να εξασφαλιστεί η χαμηλότερη δυνατή έκθεση των καταναλωτών σε τέτοιες φ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Contamination of grapes and their products may be caused by several fungal species at preharvest, postharvest or grape processing period. Fungal isolates belonging to the Aspergillus section Nigri group have been reported as the main responsible species for Ochratoxin A (OTA) contamination. OTA is a fungal secondary metabolite with nephrotoxic, immunosuppressive, teratogenic, and carcinogenic properties with adverse effects in human and animal health. More specific, Aspergillus carbonarius has been referred as the major ΟΤΑ producer of this group. Fungal spoilage control in grapes must be seriously considered in order to prevent growth of mycotoxin-producing species and ensure the lowest possible consumer exposure in such natural occurring toxins. This thesis has initially focused on the development of a modelling approach in order to quantify the effect of temperature (15-38 °C), water activity (0.88-0.98) and sodium metabisulphite (NaMBS) concentration (0-200 mg L-1) on the Aspergill ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/48183
ND
48183
Εναλλακτικός τίτλος
Study on the effect of physical, chemical and biotic factors on growth and ochratoxin A production of black aspergilli isolated from greek vineyards
Συγγραφέας
Κογκάκη, Ευσταθία του Απόστολος
Ημερομηνία
2019
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σχολή Τροφίμων Βιοτεχνολογίας και Ανάπτυξης. Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου. Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Πανάγου Ευστάθιος
Νυχάς Γεώργιος - Ιωάννης
Magan Naresh
Τσιτσιγιάννης Δημήτριος
Κίζης Δημοσθένης
Παππάς Χρήστος
Ζερβάκης Γεώργιος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Γεωργική Βιοτεχνολογία
Λέξεις-κλειδιά
Μαύροι ασπέργιλλοι; Ωχρατοξίνη Α
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
170 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.

Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)